Francia krémes házilag
Hozzávalók:
30 dkg búza finomliszt
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 evőkanál ecet (10 %-os)
100 ml tejföl (20 %-os)
1 csipet só
Krémhez:
4 cs. vaníliás pudingpor
1600 ml tej
12 ek. kristálycukor
6 tojás sárgája
20 dkg margarin
4 ek. liszt
Habhoz:
5 dl habtejszín
Tetejére:
10 dkg olvasztott étcsoki
5 dkg margarin
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva kb. 1 órára hőtőbe tesszük. A jól lehűtött tésztát elfelezzük és egyesével kinyújtjuk lisztezett deszkán egy közepes tepsihez méretezve.
A tepsi hátolján 180 fokon 20 perc alatt megsütjük a lapokat.
Krém készítése:
Először a pudingport és a lisztet egy kevés tejjel elkeverjük, majd egyenként beletesszük a tojássárgáját és azt is jól elkeverjük, ezután hozzáöntjük a többi tejet is, és sűrű krémet főzünk és még melegen belekeverjük a cukrot.
Amikor langyosra kihűlt a krém, akkor belekeverjük a sütőmargarint és simára keverjük.
A tetejére:
A csokit margarinnal gőz felett megolvasztjuk és azonnal ráöntjük a kisült felső lap tetejére.
Az egyik kisült lapra a kihült krémet ráhalmozzuk. A tejszínt keményre felverjük, majd a kihűlt krém tetejére simítjuk egyeletesen. Még nem tesszük rá a felső lapot. A csokit margarinnal gőz felett megolvasztjuk és azonnal ráöntjük a kisült felső lap tetejére, ezután hütőbe tesszük a felső lapot külön, hogy megdermedjen, majd éles, recés késsel a felső lapot bejelöljük egyforma kockákra és igy bejelölve rátesszük a sütemény tetejére. Ezt követően hűtőbe tesszük, egy éjszakát pihentetjük. Erre azért van szükség, hogy a két sütilap megpuhuljon és szeletelhető legyen. Ezután óvatosan, éles recés késsel felszeleteljük úgy, hogy a felső és alsó lap ne törjön meg.