Leveles sajtos pogácsa sütése
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt + 8 pupozott ek. rétesliszt
2 dl (200 ml) tejföl (kivenni a hütőből kb. 1 órával felhasználás előtt)
2 csapott evőkanál só
3 tojás sárgája
1 ek. cukor
4 dl (400 ml) tej
5 dkg margarin
2 dkg élesztő + 1 kk. cukor a felfuttatáshoz
Tésztára kenni:
15 dkg margarin
Tetejére:
reszelt sajt kb. 5 dkg
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejbe tesszük, felfuttatjuk tejjel és cukorral, egy kevés langyos tejjel elkeverjük a tojások sárgáját, majd először a finomlisztet megszitáljuk, utána beletesszük a réteslisztet is, a száraz, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát, és kb. 60-90 percig kelesztjük. A kelesztés után átgyúrom, vékonyra kinyújtom a tésztát, rákenem a margarint a kinyújtott és négyzetre vágott tészta darabokra. A tésztát 9 db négyzetre bevágom, de nem teljesen vágom széjjel, csak bevagdosom úgy,
hogy a közepén egy kereszt alakja látszik és hajtogatni kezdem. Először a jobb szélső, utána a bal alsó tésztát hajtom be, majd a bal szélső és jobb alsó tésztát ráhajtom, utána az alsó felső tésztát, majd a két szélső tésztát hajtom egymásra. Lásd a képet is ami a képes dokumentum részen van! 10 perc
elteltével újra kinyújtottam és hajtogattam.
Ezt a hajtogatást 3x megcsinálom, de margarint csak egyszer teszek rá, legelőször. Ezután másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam, a tetejét bevagdostam, lekentem tojással, megszórtam sajttal és közepes pogácsa
szaggatóval kiszaggattam. Vigyázni kell, hogy ne legyen a pogácsa széle tojásos, különben összeragadnak a levelek. Legjobb utólag rákenni a tojás sárgáját egyenként a pogácsák tetejére és utána rászórni a sajtot, akkor nem lesz az oldaluk tojásos. A tepsiben szorosan egymás mellé kell tenni a pogácsákat azért, hogy ne dőljenek el, hanem felfelé keljenek, akkor szép formásak lesznek.
Előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.