Fekete erdő torta
Kakaós piskóta:
5x3 db tojás
5x3 ek. kristálycukor
5x3 ek. rétesliszt
5x3 ek. kakaópor
5x3 ek. olaj
5x1/2 tk. szódabikarbóna
Főzött meggyes krém:
- 2 üveg meggybefőtt (35 dkg a meggy, kb.:3,5 - 4 dl leve is kell)
2 csomag vaníliás pudingpor
6 ek. kristálycukor
800 ml meggylé
- 1 csipet fahéj
Tejszínkrém:
5 doboz habtejszín
5 tasak habfixáló
Torta lapokra:
Kb. 1 dl Rum aroma + meggylé keverékével meglocsolva
Díszítés a tetejére, oldalára:
1 doboz habtejszín
meggyszemek a tetejére
20 dkg olvasztott csokoládé
Kakaós piskóta elkészítés:
5 db kerek kakaós piskóta lap töltelék: fele tejszínhab, fele főzött meggyes krém Először kisütjük a piskóta lapokat: mindegyik laphoz 3 db tojást használunk. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, olajat, a fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk a sárgájához, és a réteslisztet is kanalanként adagoljuk hozzá. 1-1 lapot kb. 20 perc alatt kisütünk, majd hülni hagyjuk. Amig hülnek a lapok elkészítjük a krémet. Amikor kihültek a tortalok,
akkor mindegyik lapot kevés rum aroma és meggylé keverékével meglocsoljuk.
Meggyes krém készítés:
A vaníliás pudingot a meggylével együtt megfőzzük - mint a rendes pudingot - majd hozzákeverjük a meggyszemeket (néhány szemet kihagyunk díszítésre) és egy csipet fahéjat.
Tejszínkrém készítés:
A cukrozott tejszínt kemény habbá verjük, habfixálót teszünk bele akkor amikor már kb. félig felvertük a habot.
Csokidíszek készítése:
Először is több egyforma méretű sütőpapírt vágunk (kb. 7 cm-es méreteket), ezután megolvasztjuk vaj nélkül a csokit, nejlon zacskóba tesszük, közepes lyukat vágunk rajta és rácsos formákat rárajzoljuk a sütőpapír nagy részére, de a felső részét a papírnak kb. 1,5 cm-es felületet üresen hagyjuk. Ezt az üresen hagyott részt is kimérjük és vonalzóval bejelöljük. A sütőpapírokat a csokis végétől kezdve összegöngyöljük, majd ráhajtjuk az üresen hagyott papírrészt. A csokis papírokat szorosan egymás mellé tesszük és kitámasztjuk
mindkét oldalról. Kb. egy óra alatt megdermed a csoki és utána óvatosan kivesszük a papírformából és máris kaptunk egy összegöngyölt, kerek díszes csokit. Ezt díszítésként rátehetjük a torta tetejére a meggy és tejszínhab mellé. Ilyen csokis forgácsokat teszünk a torta oldalára is ráragasztva a tejszínhabra.
Születésnapi kis tábla készítése:
Megolvasztjuk gőz felett az étcsokit és egy előre kimért és kivágott sütőpapírra öntjük a folyós csokimasszát kissé vastagabb rétegben. A fehér csokit is felolvasztjuk, nejlon zacskóba öntjük, pici lyukat vágunk rajta, és ráírjük a szülinapi szövegünket.
Torta összeállítása:
Az első kerek tortalapot a formába visszatesszük amikor már kihült, majd az első lapot rum aroma és meggylé keverékével meglocsoljuk, majd a habzsákból nyomunk először egy tejszínhabos kört, majd mellé evőkanállal óvatosan egy meggyes krémes kört teszünk, majd ismét jön a tejszínhab, felváltva amig teljesen be nem töltjük a tortalapot.
A többi lapot rátesszük, és ugyanigy megtöltjük. Az utolsó legszebb lapot tesszük a torta tetejére. Ezután óvatosan kivesszük a tortát a formából és a tetejét oldalát is bekenjük tejszínhabbal, majd csillagcsöves kinyomóval habrózsákat készítünk a torta tetejére. A habrózsák tetejére
1-1 db jól lecsepegtetett, papírtörlőre szedett meggyszem kerül. A habrózsák közé olvasztott csokiból összegöngyölt csoki díszeket készítünk, a torta tetejét csokiforgáccsal díszítjük, majd az oldalát szintén összegöngyölt kerek csokival díszítjük, vagy csokiforgáccsal. Én most csak az oldalát díszítettem az összegöngyölt csokival, de lehet másképp is csinálni.
Készítünk egy "Boldog születésnapot" sablont is, és rátesszük a torta tetejére.
Ezt étcsokiból és fehér csokiból lehet készíteni és rátesszük a torta tetejére, lehetőleg a közepére.