Túrós táska receptje
Hozzávalók:
65 dkg liszt
12,5 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
25 dkg félzsíros tehéntúró
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
ezeket összekeverjük
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után négyszögletesre nyújtjuk a tésztát, kb. 4 mm-es vastagságúra és 10-10 cm-es négyzeteket vágunk belőlük.
Ezeket megtöltjük túrós krémmel és a négy sarkot ellentétes irányba egymásra hajtjuk, ebből lesz a túrós táska.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük. A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: előzőleg felmelegített sütőbe tesszük és 30 percig sütjük az első adagot, a következő adagot már hamarabb ki lehet venni.
Amikor megsültek és kissé kihültek, akkor porcukrot szitálok a tetejükre.