Szilvalekváros papucs, baracklekváros kifli és virág
Hozzávalók:
75 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Lekváros töltelék:
1-1 ek. baracklekvár
1-1 ek. szilvalekvár
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl az elegyünk, ne forrjon fel. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Átgyúrás után elosztjuk 3 felé a tésztát: az egyik feléből kiflit formázunk a tészta kinyújtása után, a másik részből virágokat formázunk: 4 kis kerek formát kiszaggatunk amelyet kettéhajtunk és összerakunk, a közepébe baracklekvárt teszünk. A harmadik részből szilva-
lekváros papucs készül: kis négyzet alakú tésztákat vágunk, melyek közepébe szilvalekvárt teszünk, majd középen összefogjuk jó erősen a tésztát, ha kell, akkor fogpiszkálóval is összetűzzük. Tojással lekenjük az összes sütit, kb. 20 percig pihentetjük, majd 20-25 perc alatt megsütjük.