Csoki pudingos kalács torta
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
1 csomag csokis pudingpor
3 ek. kristálycukor
400 ml tej
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás menete:
A kelt tésztából két egyenlő nagy kerek részt kivágunk egy kerek sütőforma lapja mentén. A kerek tészta alsó részébe halmozzuk az előzőleg tejjel megfőzött csoki pudingot, majd a másik kerek lapot a tetejére tesszük. A közepébe egy kisebb edényt teszünk és átlósan először négy vágást ejtünk rajta, majd a szemmértéket követve egyforma vágásokat ejtünk,
összesen 16 db vágás lesz a tésztán. Kettőt csavarunk minden bevágott tésztán. 1 tojássárgája + 1,5 ek. tej keverékével lekenjük a kalácsot, majd 30 perc alatt megsütjük.
A többi megmaradt tésztából kifliket, és rácsos sütiket készítettem.