Croissant tészta bögrésen, csokival, szilva lekvárral, kakaós csiga formában
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 8 bögre fehér átszitált finomliszt (1 kg)
– 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)
– háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g-os poharas, vagy négy púpos evőkanálnyi)
– 1 tasak szárított élesztő
– 3 tojás sárgája
– 1 evőkanál só
– 10 evőkanál kristálycukor
– 10 dkg margarin
+ 10 dkg olvasztott margarin a kenéshez
+ egy tojás felverve a kenéshez
Töltelék:
15 dkg boci csoki
Elkészítése:
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tejföl, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!
1. A lisztet először szitáljuk meg, majd a dagasztótálba mérjük, belekeverjük a szárított élesztőt és a sót, a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a langyított tejet, tojás sárgáját, cukrot, margarin, tejfölt.
Először kimérjük a tejet, lábasba öntjük, hozzátesszük a 10 dkg felaprított margarint, a 3 tojássárgáját és a tejfölt, valamint tíz evőkanál cukrot. Megmelegítjük a tejet, a tojás sárgáját, a tejfölt, cukrot, felolvasztjuk benne a margarint,de vigyázunk, hogy ne forrjon fel a tej, csak meleg legyen.
2. Hozzáadjuk a liszthez ezt a tojással, tejföllel, cukorral melegített tejet és a másik lábasban levő felfuttatott élesztős tejet, és jól bedagasztjuk a tésztát.
A tészta ragacsos lesz, ezért megszórjuk még egy maroknyi liszttel, és tovább gyúrjuk. Amikor már nem ragad a kezünkhöz a tészta, akkor keleszteni kezdjük. A tésztát kb. 1-1,5 óráig kelesztjük meleg helyen letakarva.
3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen. A gombócokat letakarjuk és kb. 25 percig kelesztjük.
4. A deszkát csak egy nagyon picit lisztezzük meg, a gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd téglalap alakúvá nyújtjuk őket.
5. Ezután egy téglalapot megkenünk olvasztott margarinnal majd ráteszünk egy másik téglalapot és ezt mindegyikkel eljátsszuk. Kivéve az utolsóval, annak a tetejére már nem kenünk margarint.
6. A szép emeletes, vajas tésztatortát először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra és több darabba elvágjuk. A tészta darabokat egyenként kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra, majd 1-1 kinyújtott tésztadarabot több darabba vágunk egyenlő cikkekre, négyzet alakúra, melyeket bevagdosunk, lekvárt teszünk bele és feltekerjük, tojással megkenjük.
7. A kakaós csigához egy téglalap alakú tésztát nyújtunk, megkenjük cukor, kakaó és egy kis tej összedolgozott keverékével (vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a töltelék) és feltekerjük, eldaraboljuk, tojással megkenjük.
8. A vanília pudingos rolóhoz 1 tasak pudingport 400 ml tejjel megfőztem, 3 ek. kristálycukorral ízesítettem, 10 dkg margarint tettem a krémbe, majd a rolókba töltöttem. Előzőleg kb. 6 dkg csokit felolvasztottam és a rolók széleit belemártottam. Porcukorral leszórtam.
9. A kimaradt 3 db kis tésztába csokit teszünk és összetekerjük, tojással lekenjük.
10. Egy nejlonnal letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk őket.
11. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket. Nálunk alacsony fokon az első adag 25 perc alatt, a többi 20 perc alatt sült meg.
Ebből a tésztából kakaós csigát, barack- és szilvalekváros sütit, 3 db csokis sütit, 12 db rolót is készítettem.