Ballagásra torta
Hozzávalók a tésztához:
10 db tojás
10 ek. kristálycukor
10 ek. rétesliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Töltelékhez:
2 cs. csokis pudingpor
800 ml tej
15 dkg margarin
6 ek. kristálycukor
A mázhoz:
10 dkg (1 tábla) étcsoki
5 dkg Ráma margarin
Díszítés:
2 doboz Hulala tejszínhab
2 cs. habfixáló
kevés piros ételfesték
5 dkg fehér csoki
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához keverjük a cukrot és a szódabikarbónát, a fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt a habot óvatosan, kanalanként adagoljuk a tojás sárgájához, valamint a réteslisztet is kanalanként adagoljuk a tojás sárgájához, majd óvatosan összekeverjük és
az előzőleg sütőpapírral bélelt kerek tortaformába tesszük és előmelegített sütőben az első lapot 34 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk kihülni, majd kettévágjuk és két négyzet alakú tortalapot
kapunk.
Csokipuding készítése:
2 zacskó csokis pudingport öntünk egy lábasba és kimérjük hozzá a tejet, majd először kis mennyiségben hozzáöntünk tejet a pudingporhoz, összekeverjük, majd a többi tejet is hozzáöntjük és megfőzzük. Amikor
besürüsödik levesszük a tüzhelyről, cukrot teszünk bele, kihütjük és utána a margarint is belekeverjük, majd robotgéppel felverjük, utána hütőbe tesszük kb. fél órára, azután kenjük rá a tortalapokra.
Máz elkészítése:
Gőz felett felolvasztjuk a csokit a margarinnal és ráöntjük a torta tetejére, gyorsan késsel elsímítjuk, majd hütőbe tesszük.
Felirat elkészítése:
5 dkg fehér csokit felolvasztunk, nejlon zacskóba tesszük és kis lyukat vágunk rajta. Sütőpapírra ráirjuk ezt a szöveget: "Ballagásra szeretettel. Amanda" Fagyasztóba tesszük egy tálcán a feliratos fehér csokit és amikor megdermedt akkor a betüket egyenként óvatosan rátesszük a torta tetejére.
Torta összeállítása:
A kihült csokikrémmel megkenjük először az egyik tortalapot, majd rátesszük a másik tortalapot és annak a tetejét is megkenjük valamint a torta oldalát is bevonjuk a csokikrémmel. Ezután a torta tetejére kerül majd a csokimáz és a felirat. (lásd fentebb). Kemény habbá verjük a tejszínt külön-külön. Az egyik fehér marad, a másikba kevés piros ételfestéket teszünk és jól összekeverjük.
Habzsákba tesszük, csillagcsöves kinyomóval díszítjük a torta oldalát és körbe a tetejét.