Kalács és kakaós csiga sütése
Hozzávalók:
75 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a kakaós csigához:
2 dkg olvasztott vaj
Kb. 2 dl tej
3 ek. kakaópor
6 ek. porcukor
Kalács és kakaós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Két részre osztottam a tésztát. Az egyik részből kakaós csigát, a másikból kalácsot készítettem.
6 fonatos kalács készítése, formázása:
Miután megkelt, borítsuk deszkára, osszuk el 6 részre, vagy ahány rúdból készítjük a fonatot. A tésztákból formáljunk kis cipókat, mérjük meg, egyforma súlyúaknak kell lenniük, majd konyharuhával takarjuk le, és 15 percig hagyjuk pihenni. A cipókat sodorjuk ki, formáljunk belőlük kellő hosszúságú rudakat. Rudat ugy is készíthetünk, hogy a kimért kis
cipókat kinyújtjuk, majd összetekerjük, utána kézzel megsodorjuk, hogy tömör legyen. A rudak végeit nyomjuk össze és fonjuk meg a kalácsot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, és hagyjuk még 30 percet kelni. Közben a sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A megkelt kalácsot ismét lekenjük a tojással, majd a sütőbe tesszük, és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Kakaós csiga készítése, formázása:
A kelt tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk a kakaóporral, majd a porcukorral. A kakaóport és a porcukrot kis szűrővel vagy szitával szórjuk egy tányérba, majd ezeket jól összekeverjük, ezután annyi tejet keverünk
bele, hogy szilárdabb masszát kapjunk. Ezt a masszát kanállal óvatosan felhalmozzuk a tésztára majd késsel elkenjük hogy egyenletes legyen. Ezután szorosan felcsavarjuk a tésztát, hasonlóan mint a bejglit. 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk, alul szorosabbra húzzuk a tésztát és fogpiszkálóval megtűzzük hogy ne nyiljon ki, majd kicsit feljebb nyomkodjuk a csigákat, hogy magasabb, csúcsosabb legyen, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kakaós csigákat, és 15-20 percet hagyjuk a sütés előtt pihenni. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tejföl, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!