Diós korongok kelt tésztából (nagyon finom lett)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
8 dkg Ráma margarin
250 g porcukor
1 tasak instant élesztő
2,5 g só
175 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
Kb. 12,5 dkg cukros darált dió
1 ek. tej
Tészta elkészítés:
A lisztet az élesztőt és a sót egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet, a margarint és a porcukrot kimérjük, beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanillin cukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl az
elegyünk, ne forrjon fel. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad.
Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Átgyúrás után 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és nagyobb korongokat szaggatunk belőle. Az alsó korongra tesszük a diós tölteléket, a másik korongot rátesszük
és körkörösen jól összenyomjuk a tésztát, majd kb. fél óráig még pihentetjük, utána előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből nekem 11 db diós korongom lett.