Almás pite készítése
Hozzávalók:
2 tojássárgája
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
50 dkg liszt
1 kicsi doboz 20 %-os tejföl
6 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
A tetejére:
1 db felvert tojás
A töltelék hozzávalói:
2,5 kg alma
6 ek. kristálycukor
kb. 2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
Külön a száraz, külön a folyékony alapanyagot keverjük össze, majd mindkettőből egynemű tésztát gyúrjunk.
Ezután folpackba csomagolva fél órára a hütőbe tesszük.
Legelőször viszont lereszeljük a megpucolt, feldarabolt almát és megpároljuk, párolás közben beletesszük a cukrot, majd amikor megpárolódott az alma, akkor a lábast hideg vízbe tesszük hogy kihüljön az alma. Amikor teljesen kihült az alma, akkor a hűtőből kivesszük a tésztát, két részre
osztjuk és kinyújtjuk. A nagyobbik tésztarészt feltekerjük a nyújtófára és beletesszük a tepsibe, megszurkáljuk, majd zsemlemorzsát szórunk a tésztára, utána a párolt almát kanállal ráhalmozzuk.
Ezután nyújtófa segítségével a tészta másik felét a tetejére tesszük, villával megszurkáljuk, minden oldalán levágjuk a lelógó tésztarészeket és újra begyúrjuk, majd virágmintával kiszúrjuk. Ezeket a virágmintákat rátesszük a tészta tetejére és tojással lekenjük és 60 perc alatt megsütjük.