Pizza sütése
Hozzávalók:
30 dkg liszt
150 ml langyos-meleg víz
3 evőkanál olaj
1/2 tasak szárított élesztő 7g
1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
1 teáskanál cukor
1 tojás a kenéshez
Feltét a pizzába:
1 nagy doboz tejföl (330g ), 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál só,
2 szelet sonka felkockázva, 10 dkg szalonna felkockázva, 12 szelet vékony kolbász,
1 újhagyma feldarabolva, kb. 10 dkg reszelt sajt (egy kis darab), tojással
megkenni a pizza szélét.
Elkészítés:
A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát kelni hagyjuk meleg helyen. Ezután beolajozzuk a kerek pizzasütőt és vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd a nyújtófára feltekerve beletesszük a pizzasütőbe és eligazitjuk, az alját villával megszurkáljuk.
A széleket hagyjuk magasabbra - a sütő középső részétől kifelé haladva igazgassuk a tésztát, akkor magasabb lesz a széle - nehogy kifolyjon belőlük a töltelék. Ezután beletesszük a pizza tésztába a feltéteket:
sonkát, kolbászt, szalonnát, fokhagymát, újhagymát, melyet előzőleg beleforgattunk a tejfölös masszába, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd tojással megkenjük a tészta széleit és már mehet is a sütőbe.
65 perc alatt megsül a pizza. Kicsit vastagabb lett a pizzám a szokásosnál,
de azért finomra sikerült.
MINIPIZZÁT ugy lehet késziteni, hogy a kinyújtott tésztából pogácsa szaggatóval 9-10 cm-es korongokat kiszaggatunk és azokra teszünk egy fél kanál feltétet.