Rákóczi túrós sütése
Tepsi mérete: 24 x 36 cm
Hozzávalók a tésztához
- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- egy evőkanál tejföl
- 2-3 ek. zsemlemorzsa a szóráshoz
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg túró (2 csomag)
- 20 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 2 ek. liszt
A krémet úgy készítjük, hogy a hozzávalókat jól összekeverjük a villával.
Hab készítése:
6 tojásfehérje
30 dkg porcukor (minden tojásfehérjéhez 5 dkg porcukor kell)
Felverjük a tojásfehérjét, adagoljuk közben hozzá a cukrot. A felvert tojáshab nagy részét rákenjük a sütemény tetejére, a többi felvert habot habzsákba tesszük,, a csillagcsöves kinyomóval rácsosan díszítjük a sütemény tetejét. A hab közé néhány kanál baracklekvárt teszünk, amint kihült a sütemény.
Elkészítés:
Ezeket összegyúrjuk mind, kinyújtuk lehetőleg tepsi illetve tortaforma méretűre, majd megszurkáljuk a tésztát villával, 180 fokon elősütjük 15 percig. Akkor kivesszük a tésztát, megszórjuk zsemlemorzsával és rákenjük a túrókrémes tölteléket, és még további 30 percig sütjük, aztán a habnak többmint a felét rákenjük a sütemény tetejére, majd a többi tojáshabot habzsákba tesszük és csillagcsöves kinyomóval rácsos mintát készitünk a süti tetejére. Visszatesszük a sütőbe és még 15 percet sütjük, kb, de azt látod, hogy mikor szilárdult meg a hab, ha nem látod, nyomogasd meg. Amikor megsült, akkor hagyjuk kihülni, majd a hab közé óvatosan kiskanállal lekvárt teszünk. Meleg vizes késsel felszeleteljük a sütit.