Kolbászos, sonkás kerek pite (2 db lett)
Tészta hozzávalók:
900 g (90 dkg) finomliszt szitálva
20 dkg Ráma margarin
500 ml tej
1 ek. porcukor
40 g só
1 cs. instant élesztő vagy 2,5 dkg normál élesztő (most instant élesztőt használtam)
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Töltelék hozzávalók:
26 szelet kolbász
2 db uborka
2 db zöldhagyma
Kb. 5-6 dkg szalonna
Kb. 5 dkg reszelt sajt
1 nagy doboz 20 %-os tejföl
1 db paradicsom
A tetejére:
1 tojás sárgája + 1 ek. tej
szív alakú tésztaformák
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, belekeverjük az instant élesztőt és a kimért mennyiségü sót. A tejet, porcukrot, Ráma margarint is kimérjük. Kisebb lábasban a tejet, porcukrot, Ráma margarint megmelegítjük addíg, amig a margarin el nem olvad. Vigyázat! Forralni nem szabad csak éppen fel kell
melegíteni. Ezután hozzáöntjük a liszthez ezt a tejes masszát és fakanállal összekeverjük, majd kézzel meggyúrjuk a tésztát. Amikor a tészta már egyben van, nem ragad a kezünkhöz, akkor belisztezzük és meleg helyen elkezdjük keleszteni. Másfél óráig tart a kelesztés, majd elfelezzük a tésztát és
kerekre nyújtjuk. Először a tejfölt tesszük a tészta tetejére, majd a többi hozzávalót is ráhalmozzuk, utoljára a reszelt sajtot tesszük rá. Ezt követően a megmaradt tésztát kinyújtjuk, szives formákat szaggatunk és rátesszük a reszelt sajt tetejére. Hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojás sárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje,
akkor sütőpapírt is teszünk rá nehogy megégjen.