Lángos piaci készítése (elkészítettem, 6 db lángos lett belőle)
hozzávalók:
45 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
300 ml meleg víz
3 ek. olaj
1 tk. cukor
1 tk. só
Két dolgot kell megjegyezni: A hagyományos élesztőt mindig langyos cukros vízzel futtassuk! Az instant élesztőt csak összekeverjük a liszttel!
Jelen esetben instant élesztővel készítettem a lángost.
Elkészítés:
Először a lisztet átszitáljuk, kimérjük, majd az instant élesztőt csak összekeverjük a liszttel. Tehát nem tejet használunk! A másik, hogy olajos kézzel formázzuk a lángosokat. Formázás után hagyjuk pihenni egy kicsit, amig magába szívja az olajat, kb. 30 percig, utána már nem ragad annyira.
TILOS LISZTEZNI A FA ÉS SZILIKONOS GYÚRÓTÁBLÁT, INKÁBB OLAJOZZUK MEG A SZILIKONOS LAPOT, HOGY NE RAGADJON BELE A TÉSZTA, IGY KEZDJÜK EL KELESZTENI!
Sokan lisztezett gyúrótáblán készítik, ám a liszt az olajban könnyen megég!
Hagyjuk kelni min. 1-1,5 órán át, majd mérjük ki a tésztát, és egyforma súlyú gömbökre osszuk el. Sütés előtt olajos kézzel körkörösen óvatosan széthúzunk 1-1 darab tésztát, igy formázzuk belőle kerek lángosokat úgy, hogy a szélei vastagok maradjanak és a közepe egészen vékony meg. Ezután azonnal a forró olajba tesszük a lángos tésztáját.
Óvatosan dolgozzunk nehogy elszakadjon a tészta!
Bő, tűzforró olajban kisütjük!! TILOS A FEDŐT RÁTENNI, MERT PATTOGNI, DURROGNI KEZD AZ EDÉNY!!!
VIGYÁZAT! HA LANGYOS AZ OLAJ, AKKOR NEM LESZ JÓ A LÁNGOSUNK, LAPOS MARAD! FORRÓ OLAJBA SÜSSÜK A LÁNGOST!
Akkor jó, ha az olajban mindjárt felpúposodik a tészta!
Forrón tálaljuk, egy kevés zúzott fokhagymával, sajttal, tejföllel.