Lakodalmas barack süti készítése
Hozzávalók:
150 g cukor
100 g vaj vagy margarin
1 db tojássárgája
1/2 tk.szódabikarbóna
100 ml tej
375 g liszt
A töltelékhez:
1 ek. kakaópor
50 g porcukor
50 g vaj vagy margarin
50 g darált dió
2 tojás
2 ek. baracklekvár
1 tk. rum aroma
A zöld levelekhez:
50 g cukor
5 dkg fehér csoki olvasztva pár csepp zöld ételfestékkel
A díszítéshez:
5 dkg kristálycukor
kevés langyos víz, pár csepp zöld, piros, sárga ételfesték
(Lehet díszíteni vérnarancs vagy császárkörte aromával, mandula aromával is, de én most az egyszerűbb megoldást választottam).
Elkészítése a süteménynek:
A lakodalmas barack tésztájához egy tálba öntjük a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a tejet robotgéppel kihabosítjuk vagy fakanállal jól összekeverjük, majd 3-4 adagban hozzákeverjük a lisztet is. Egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és kb. másfél óráig hűtőben pihentetjük.
A hűtőhideg tésztából kimértem 40 grammot, gombócokat formáztam, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem. 180 fokra előmelegített sütőben, két adagban az elsőt 25 perc alatt, a másodikat 15 perc alatt megsütjük. Ne tegyük túl közel egymáshoz a gombócokat, mert a sütés alatt némiképp megnőnek.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd egy kisebb kés segítségével kivágjuk és kikaparjuk a tészta belsejét, így csinálva helyet a tölteléknek.
Összesen 18 db süti lett, amelyből összeragasztra 9 db barack süti lett.
Töltelék készítése:
A margarint a tojásokkal és a cukorral vízgőz felett habosra keverjük, majd sürü krémet főzünk belőle, majd levesszük a tüzről és a kikapart, kivágott tésztából - amit előzőleg egy tálban összegyűjtöttünk - annyit keverünk a krémhez, amennyiből egy folyósabb, nem túl tömény massza lesz és hozzákeverjük a kakaóport, a darált diót, a baracklekvárt, és a rumot, majd jól összedolgozzuk. Ha nagyon folyósra sikerült a massza, akkor kb. fél órára hütőbe tesszük majd egy kiskanál segítségével megtöltjük a tészták belsejét, majd összetapasztjuk a sütiket.
Díszítés:
Én most ételszínezékkel díszítettem a sütit, úgy hogy az ételszínezéket külön-külön tálban kevés langyos vízzel kikeverjük, és először belemártjuk a sütik oldalát, majd egy ecset segítségével még megigazítjuk a festéket rajta, majd azonnal kanállal kristálycukrot szórunk a sütikre és bele is forgatjuk őket. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kissé megpuhuljon.
Zöld levelek készítése:
Én a leveleket zöld ételfestékkel színezett fehér csokival készítettem. Gőz felett felolvasztottam 5 dkg fehér csokit és néhány csepp zöld ételfestékkel gyorsan összekevertem. Ezzel a csoki folyékonysága azonnal meg is szünt, de ez nekem nem okozott gondot, mert két darab sütőpapír között kinyújtottam ezt a marcipán szerű masszát és levél kinyomóval készítettem a zöld leveleket, - összesen 18 db-ot - amit egy tányérba raktam, alá porcukrot
tettem, hogy nehogy leragadjon, majd kb. 10 percre a hütőbe tettem, hogy megszilárduljon, utána 2-2 levelet a barack süti tetejére, a krémbe nyomtam.
Tanács: Ha mégis leragadna a zöld levél és eltörik mikor fel akarjuk venni, akkor mikróba tegyük, gyúrjuk össze a masszát és újra csináljunk belőle levélformát.