Téglalap alakú dobostorta receptje
Tészta hozzávalók:
2x4 tojás
2x4 ek. rétesliszt
2x4 ek. kristálycukor
2x1/2 tk. szódabikarbóna
Krém hozzávalók:
20 dkg porcukor
4 tojás
1 ek. kakaópor
28 dkg margarin
20 dkg étcsoki
Tetejére:
15 dkg kristálycukor
1 teáskanál margarin
1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához keverjük a cukrot és a szódabikarbónát, a fehérjéket kemény habbá felverjük és a sárgájához kanalanként hozzáadjuk a réteslisztet és a habot. Ezután tepsibe tesszük és 2 db téglalap alakú vékony piskóta lapot sütünk.
Egy-egy tortalap sütési ideje 25 perc.
Ezt a két nagy lapot kettévágjuk és igy lesz 4 db piskóta lapunk, melyet a krémmel betöltünk. A legszebb lapot félretesszük, melyre a karamell tető fog kerülni.
Krém készitése: a margarint vegyük ki a hütőből már előző este, hogy megpuhuljon, és habosítsuk ki botmixerrel vagy villával jól keverjük össze és adjuk hozzá a kakaóport. A 4 tojást vízgőz felett a cukorral keverjük össze, lazább krémet főzzünk belőle. Amikor már forró, akkor vegyük le a vízgőzről és hütsük ki. Közben olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett és adjuk hozzá a habosra felvert margarinhoz. A kihült tojásos krémet is adjuk hozzá a kakaós vajhoz és csokihoz, majd alaposan keverjük össze. Ezután tegyük a hütőbe kb. fél órára. Ezt követően 4 részre osztjuk a krémet és megkenünk
3 lapot, A 4-ik lapot nem kenjük meg, oda kerül a karamell. Ezután levágjuk a torta széleit hogy szép egyforma legyen mind a négy oldala, majd megkenjük mind a négy oldalt krémmel és tortafésüvel díszítjük az oldalát.
Karamell készítése: a kristálycukrot, margarint és citromlét tegyük fel egy lábasba olvadni lassú tüz mellett. A lábast többször meg kell mozgatni, de nem kell keverni egyáltalán a cukrot. Amikor felolvadt és karamellizálódott a cukor, akkor nagyon gyorsan a legszebb tortalap tetejére kell önteni és késsel gyors mozdulatokkal elsímítani, majd egy bevajazott késsel gyorsan benyomni a szeletek helyeit. A kést nem szabad húzni a karamellen, csak rácsapkodni szabad nagyon gyorsan a karamell tetejére, mintha karajt szeletelnénk. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a karamell megszilárdul azonnal. Ezután hagyjuk kihülni a karamellizált tortaszeleteket. amikor teljesen kihült, akkor tesszük rá a dobostorta tetejére díszitésként.