Kalácsok és szilvalekváros sütik
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
12 ek. szilvalekvár
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után a formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
A kalácshoz először gombócokat készítünk, majd ezeket 15 percig pihentetjük, ezután megfonjuk a kalácsokat és 30 percig pihentetjük, ezután lekenjük tojással és megsütjük.
Kalács formázás menete:
A kalácshoz először gombócokat készítünk, majd ezeket 15 percig pihentetjük, ezután a három gombócból rudat sodrunk a tészta közepétől kezdve kifelé haladva készítjük a rudakat két kézzel, majd összecsippentjük a három rúd végeit és megfonjuk a kalácsokat és 30 percig pihentetjük, ezután lekenjük tojással és 35 perc alatt megsütjük.
A szilvalekváros sütik formázása:
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és egyforma kockákat vágunk ki belőlük. A kockák két végét bevagdossuk, a közepébe tesszük a lekvárt és felváltva ráhajtogatjuk a lekvárra a bevagdosott tészta szálakat. Lekenjük tojással és 25 perc alatt megsütjük.