Biciklis torta készítése
Hozzávalók a piskóta tekercshez:
5 db tojás
5 ek. kristálycukor
1 tk. szódabikarbóna
5 ek. rétesliszt
A kakaós masszához:
7 db tojás
7 ek. rétesliszt
7 ek. kristálycukor
2 tk. szódabikarbóna
2,5 ek. kakaópor
2 ek. olaj
Töltelék:
3 ek. sütésálló baracklekvár
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 ek. kristálycukor
A tetejére:
15 dkg étcsoki
Elkészítés:
Először a piskóta tekercset készítjük el: szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához keverjük az 5 ek. cukrot és az 1 tk. szódabikarbónát és jól összekeverjük. Ezután felverjük a tojásfehérjét kemény habnak, majd ezt a habot óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjébe, közben kanalanként adagoljuk hozzá a réteslisztet. Tepsibe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Amikor kisült azonnal levesszük róla a sütőpapírt és feltekerjük, megvárjuk amig kihül. Ezután megkenjük a lekvárral és beletesszük egy magas falú sütőedénybe amit előzőleg margarinnal kikenünk. Erre a piskóta tekercsre
öntjük a kakaós piskóta masszát amit hasonlóan készítünk el mint a tekercset, csak kakaóport és olajat is teszünk hozzá. Két részletben készítettem el a kakaós masszát igy lett különböző a színe. Először 3 tojásból, majd 4 tojásból kevertem ki. Az egyik masszához fél kanállal több kakaóport öntöttem. Amikor mind a két kakaós masszát elkészítettem ráöntöm a piskóta tekercsre, majd a sütőbe teszem, 20 perc alatt készre sütöm. Megvárom amig kihül, majd ráteszem a tetejére az előzőleg elkészített vaníliás pudingot (tej, pudingpor, kristálycukor, és ezeket pár perc alatt összefőzöm). Természetesen langyosra hűtöm a pudingot, igy teszem rá a süti tetejére. Ezután gőz felett megolvasztom az étcsokit és egy nejlonzacskóba teszem, majd egy sütőpapírra készítem a téglalapos mintát, majd ráteszem a puding tetejére papírral együtt, igy nem csorog szét a tortán. Néhány perc múlva megszilárdul a hütőben a csokitető, ekkor lehúzom róla óvatosan a sütőpapírt. A maradék olvasztott csokiból golyókat formázok és a torta tetejére teszem dísznek.