Pizza paradicsomos készítése
Ebből a tésztából nekem 2 db nagyobb kerek pizza lett.
Hozzávalók:
300 g liszt
150 ml langyos-meleg víz
3 evőkanál olaj
1 tasak szárított élesztő 7g
1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
1 teáskanál cukor
Feltét az egyik pizzába:
Egy nagy doboz tejfölt (330g) kettéosztunk, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál só, 4 szelet sonka felkockázva, 32 szelet vékony kolbász, 1 újhagyma feldarabolva, kb. 10 dkg reszelt sajt, 2 db paradicsom darabolva, 2 db uborka szeletelve.
Elkészítés:
A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább másfél órát kelni hagyjuk meleg helyen.
Ezután beolajozzuk a kerek pizzasütőt, vékonyra kinyújtjuk a tésztát, felét és
feltekerjük a nyujtófára és beletesszük a pizzasütőbe. A tészta széleit kicsit
magasabbra hagyjuk. A sütő középső részétől kifelé haladva igazgassuk a tésztát, akkor magasabb lesz a széle - nehogy kifolyjon belőlük a töltelék. Villával megszurkáljuk a tészta alját.
Ezután beletesszük az egyik kerek pizza tésztába a feltéteket:
először a tejfölös masszát kanalazzuk a pizza tésztába, melybe előzőleg beleforgattuk a fokhagymát, újhagymát, uborkát, utána rászórjuk a reszelt sajtot a tejfölös massza tetejére, majd rátesszük szép sorba a kolbász darabkákat a reszelt sajt tetejére, utána 4 felé vágjuk a paradicsomokat és díszesre vágunk 6 db-ot belőle és körbe rakjuk középtájra ezeket a paradicsom darabokat a pizzatészta tetején, a kör közepébe pedig uborka rózsákat rakunk ki a felszeletelt maradék savanyú uborkából.
Ezt követően körbe ráhajtjuk óvatosan a tésztát a tejfölös masszára és villával megnyomkodjuk körbe a tésztát hogy szép díszes legyen, majd tojássárgájával körbe lekenjük a pizza széleit, utána előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük.
A másik kerek pizza hasonlóan készül, csak kimarad a feltétből az uborka és a paradicsom, mert nálunk ezt nem mindenki szereti.