Diós kiflik bögrésen
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 4 bögre fehér átszitált finomliszt (1 kg)
– 1 bögre 2,8%-os tej
– négy púpos evőkanálnyi tejföl
– 1 tasak porélesztő
– 2 tojás sárgája
– 1 csipet só
– 6 evőkanál kristálycukor
– 10 dkg margarin
+ 5 dkg olvasztott margarin a kenéshez
+ egy tojás + egy evőkanál tej felverve a kenéshez (érdemes kétszer megkenni a tésztát, hogy még fényesebb legyen) Várjunk hogy megszáradjon az első kenés, utána ismét kenjük le a tésztát. Kevés tojást kenjünk rá, mert egyébként nagyon barna lesz.
Töltelék:
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
4 ek. tej
Elkészítése:
1. A lisztet a dagasztótálba mérjük, majd hozzákeverjük a porélesztőt és a sót. A lábasba levő tejbe tesszük a 10 dkg felaprított margarint, a 3 tojássárgáját és a tejfölt, valamint 6 evőkanál cukrot. Megmelegítjük a tejet, felolvasztjuk benne a margarint, de vigyázunk, hogy ne forrjon fel a tej, csak meleg legyen.
2. Hozzáadjuk a liszthez ezt a tojással, tejföllel, cukorral melegített tejet és jól bedagasztjuk a tésztát. A tészta ragacsos lesz, ezért megszórjuk még egy maroknyi liszttel, és tovább gyúrjuk.
Amikor már nem ragad a kezünkhöz a tészta, akkor keleszteni kezdjük. A tésztát 1,5 óráig kelesztjük meleg helyen letakarva.
3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd 20 egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen. A gombócokat letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
4. A deszkát kicsit meglisztezzük, a gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd kerekre nyújtjuk őket.
5. Ezután egy kerek tésztát megkenünk olvasztott margarinnal majd ráteszünk egy másik tésztát, összesen 10 db tésztát teszünk egymás tetejére, a legfelső tésztára nem kenünk margarint. Külön a másik 10 db tésztára is margarint kenünk a fentihez hasonlóan.
6. Két szép emeletes vajas tésztatortát kapunk, melyeket először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra és az egyiket 8 cikkre vágjuk. Mind a 8 darab tésztára 5-5 vágást ejtünk a hegyesebbik tésztarészre. A vastagabb tésztarészre tesszük a tölteléket és feltekerjük, kiflit
formázunk belőlük. Nagy kiflik lesznek belőlük.
A másik vajas tésztatortát is kerekre nyújtjuk, de azon 16 db vágást ejtünk, a szélesebbik végébe tesszük a tölteléket és feltekerjük. Ezekből kicsi kiflik lesznek.
7. Tálcára tesszük a kifliket, letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
9. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket. Nálunk alacsony fokon az első adag 35 perc alatt, a többi 25 perc alatt sült meg.