Kakaós csiga recept (16 db lett belőle)
Tészta hozzávalók:
50 dkg finomliszt (átszitálva)
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
15 dkg Ráma margarin
250 ml tej
1 tasak instant élesztő
3 gramm só
100 gramm porcukor
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék hozzávalók:
5 dkg a kenéshez
néhány evőkanál Nesquik kakaópor (cukor is van benne nem kell
külön megcukrozni)
Elkészítés:
Először a lisztet kimérem, átszitálom, majd hozzákeverem az instant élesztőt. Ezután kimérem a Ráma margarint, majd feldarabolom, ezután kimérem a cukrot, sót és a tejet is. Kis lábasba öntöm a tejet, majd hozzákeverem a margarint, sót, cukrot, vaníliás cukrot, majd felmelegítem ezt az elegyet, de nem forralom fel, csak addíg melegítem amig a margarin megolvad. Ezután
beleöntöm ezt a tejes, margarinos cukros keveréket a liszt közepébe és fakanállal először jól összekeverem, majd kézzel összegyúrom. Amikor már nem ragad sem a kezemhez sem a tálhoz a tészta, akkor készen vagyok a gyúrással. Folpackkal letakarom a tésztát, meleg helyre teszem,
és legalább 90 percig kelesztem. Kelesztés után ismét átgyúrom, majd négyzet alakúra kinyújtom a tésztát és 5 dkg margarint fél perc alatt megolvasztok (csak félig olvasztom meg) majd kanállal jól összekeverem a margarint, és a kinyújtott tésztára kenem. Ezt követően megszórom
Nesquik kakaóporral a margarinos tésztát (cukor nem kell bele) és óvatosan feltekerem, majd nagyon éles, recés késsel kb. 2 cm-es darabokra vágom és az előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a csigákat, majd letakarom, 20 percig még pihentetem a tésztát, utána lekenem
a tojássárgája + tej keverékével, majd sütőbe teszem és 30 perc alatt megsütöm.
Figyelem: Ne tegyük szorosan egymás mellé, hanem kellő távolságra rakjuk a csigákat a tepsibe, mert még terjeszkedni fognak!