Pizza készítése házilag
Ebből a tésztából nekem 1 db kerek pizza és 5 db mini pizza lett.
Hozzávalók:
300 g finomliszt
150 ml langyos-meleg víz
3 evőkanál olaj
1 tasak szárított élesztő 7g
1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
1 teáskanál cukor
1 db tojás sárgája a kenéshez
Feltét a pizzába:
225 g tejföl (egy nagyobb doboznak a fele)
2 szelet zalai felvágott felkockázva
26 szelet vékony kolbász
2 db újhagyma feldarabolva
10 dkg reszelt sajt
Másfél paradicsom (6 gerezdre vágva díszesen)
2 db csemege uborka
Feltét a nagyobb pizzába:
Egy nagy doboz tejfölt (330g) kettéosztunk, 2 szelet zalai felkockázva, 26 szelet vékony kolbász, 2 újhagyma feldarabolva, kb. 10 dkg reszelt sajt, másfél paradicsom 6 negyed részre vágva és megdíszítve, 2 db csemege uborka.
A mini pizzákba az uborka és paradicsom kivételével minden mást beletettem.
Elkészítés:
A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és kissé felfuttatjuk a porélesztőt a meleg vízben, majd az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és egy órát kelni hagyjuk meleg
helyen. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét kerek alakúra formázzuk (ha ragadna a tészta akkor olajos kézzel és olajos szilikonos lapon formázzuk) a másik fél adag tésztát most kerek gombóccá formáztam és kb. fél óráig még kelesztettem. Ezután margarinnal bekenjük a kerek pizzasütőt, vékonyra kilapogatjuk a kezünkkel a tészta felét - nem nyújtófával - és feltekerjük a nyujtófára és beletesszük a pizzasütőbe. A tészta széleit kicsit magasabbra hagyjuk és óvatosan visszatekerjük, amikor már a tölteléket beletettük. Nem szabad túl magasra hagyni, mert meg ég a széle. A pizzasütő középső részétől kifelé haladva igazgassuk a tésztát, akkor magasabb lesz a széle - nehogy kifolyjon belőlük a töltelék. Villával megszurkáljuk a tészta alját.
Ezután rátesszük a kerek pizza tésztára a feltéteket:
Először rákenjük a tejfölt, rátesszük az uborka, újhagyma darabokat, valamint a zalai darabokat és a kolbászt, majd ezeknek a tetejére rászórjuk a reszelt sajtot, majd végül a paradicsomot tesszük a pizza közepére, az uborkát felszeljük és a paradicsom közepébe tesszük, majd tojás sárgájával
megkenjük a tészta széleit és már mehet is a sütőbe.
Előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük az első nagy kerek pizzát, a mini pizzákat 35 perc alatt sütjük meg.
A PIZZATÉSZTÁT EGY NAPPAL SÜTÉS ELŐTT IS EL LEHET KÉSZÍTENI, FOLPACKBA CSOMAGOLVA HÜTŐBE TESSZÜK
ÉS MÁSNAP SÜTJÜK!!
Mini pizzacsiga készítése:
Négyzet alakúra formázzuk kezünkkel a megkelt pizzatésztát, vékonyra kilapogatjuk a kezünkkel, rátesszük a feltéteket (paradicsom sürítve, hagyma, sajt, sonka, szalámi, stb.) és feltekerjük a tésztát, majd éles késsel kissé vastagabb darabokra vágjuk - mint a kakaós csigát - majd mindegyik
kis csiga tetejére teszünk pár szelet paradicsomat, uborkát (tetszőlegesen díszítjük) és kb. fél óráig kelesztjük, majd mehet a sütőbe.