Lekváros sütik croissant tésztából
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 8 bögre fehér átszitált finomliszt (1 kg)
– 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)
– háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g-os poharas, vagy négy púpos evőkanálnyi)
– 1 kocka friss élesztő (4,2 dkg)
– 3 tojás sárgája
– 1 evőkanál só
– 10 evőkanál kristálycukor
– 10 dkg margarin
+ 10 dkg olvasztott margarin a kenéshez
+ egy tojás felverve a kenéshez
Töltelék:
1-1 kiskanál baracklekvár
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tejföl, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!
Elkészítése:
1. A lisztet a dagasztótálba mérjük, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a langyos tejet, amibe felfuttattuk az élesztőt. Felfuttatás: kimérjük a fél liter tejet, kettévesszük, két lábasba öntjük. Az egyik lábasba felfuttatjuk az élesztőt a következő módon: langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, pár perc múlva feljön az élesztő magasabbra és habos lesz.
A másik lábasba levő tejbe tesszük a 10 dkg felaprított margarint, a 3 tojássárgáját és a tejfölt, valamint két evőkanál cukrot. Megmelegítjük a tejet, felolvasztjuk benne a margarint, de vigyázunk, hogy ne forrjon fel a tej, csak meleg legyen.
2. Hozzáadjuk a liszthez ezt a tojással, tejföllel, cukorral melegített tejet és a másik lábasban levő felfuttatott élesztős tejet, 7 ek. cukrot, 1 ek. sót is hozzáadjuk és jól bedagasztjuk a tésztát.
A tészta ragacsos lesz, ezért megszórjuk még egy maroknyi liszttel, és tovább gyúrjuk. Amikor már nem ragad a kezünkhöz a tészta, akkor keleszteni kezdjük. A tésztát kb. 1-1,5 óráig kelesztjük meleg helyen letakarva.
3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen. A gombócokat letakarjuk és kb. 25 percig kelesztjük.
4. A deszkát meglisztezzük a gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd téglalap alakúvá nyújtjuk őket.
5. Ezután egy téglalapot megkenünk olvasztott margarinnal majd ráteszünk egy másik téglalapot és ezt mindegyikkel eljátsszuk. Kivéve az utolsóval, annak a tetejére már nem kenünk margarint.
6. A szép emeletes, vajas tésztatortát először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra és 4 darabba elvágjuk. Mind a 4 darabot egyenként kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd 1-1 kinyújtott tésztadarabot kettévágjuk és négyzet alakú darabokat vágunk mindegyikből
éles késsel vagy pizza szeletelővel. Tehát a 4 nagyobb darab tésztát kinyújtva és kettévágva 8 nagyobb darab tészta lesz belőlük, amelyet el tudunk kisebb négyzet alakokra vágni.
7. A téglalap alakú süti darabok egyik feléhez lekvárt adunk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét és a tetejüket késsel bevagdossuk és sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk a sütiket.
8. Egy nejlonnal letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk őket.
9. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket. Nálunk alacsony fokon az első adag 20 perc alatt, a többi 16 perc alatt sült meg.