Mákos, diós beigli sütése
Tészta hozzávalók:
50 dkg liszt (2 beigli lesz belőle)
22,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 dkg só
1,5 dkg élesztő (fél deci tejben futtatom fel az élesztőt)
1 db tojássárgája
13,5 dkg tej
Töltelék hozzávalók:
12-12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor összesen: 16 dkg porcukor és 24 dkg mák vagy dió kell és 5-5 evőkanál tej kell külön külön a töltelékekbe hogy összeálljanak.
Külön külön keverjük össze a mákos és diós tölteléket a porcukorral (12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor szükséges egy-egy töltelékhez tehát összesen 20 dkg töltelék kell 1-1 bejglibe és 5-5 evőkanál tejjel is összekeverjük. Lehet lekvárt is kenni a töltelék alá a bejglire, de ez nem fontos.
Tuti tipp:
Gyártás menete:
Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. A margarint a felhasználás előtt 2 órával kivesszük a hütőből!!
Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojás sárgáját és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot, az élesztős tejet és a tojásos tejet egy tálba rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A beigli formázása, töltése:
A tésztát két egyforma súlyúra elosztjuk, először cipókat formázunk, majd téglalap alakúra nyújtjuk, nyújtás közben állandóan igazgatjuk a tésztát hogy a sarkai szép szögletesek legyenek. A tésztát 30x22 cm méretre nyújtsuk ki, mindkét tészta egyforma nagyságú legyen! Vigyázat! Nem szabad túl vékonyra nyújtani, 3-4 mm vastagsága legyen a tésztának! Ezután kanállal óvatosan belehalmozzuk a 20 dkg tölteléket ugy, hogy 1-2 cm üres hely maradjon a tészta szélein. Ezután ráhalmozzul kanállal a tölteléket. Utána ezeket az üres tészta széleket vízzel megkenjük, két oldalon a töltelék mellett behajtjuk a tészta széleket, majd óvatosan, lassan, feltekerjük (nem szabad túl szorosan, mert kireped). Ezután még megsodorjuk, igazgatjuk a tésztát hogy a hajtás alulra kerüljön és szép legyen. Ezután óvatosan megszurkáljuk a bejgli tetejét, majd először hosszában két tojássárgájával lekenjük, hütőbe vagy hideg helyre tesszük kb. 35-40 percre és amikor megszárad rajta a tojás sárgája azután kivesszük a hideg helyről, keresztbe lekenjük tojás fehérjével és szobahőmérsékletre tesszük kb. 30 percre - amig meg nem szárad rajta a tojásfehérje és kelni kezd - ezután a sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. 20 perc után ellenőrizzük a bejglit nehogy megégjen, szükség estén alufóliával is letakarjuk.
Figyelem: a tojás fehérjét nem szabad felverni! A tojás sárgáját is csak össze kell keverni kenés előtt!
A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit amik már a sütőplén vannak hosszában tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük keresztben tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A fél órás kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.
Vigyázat!
A bejglit a tojássárgájával történő lekenés után azonnal tegyük a hütőbe! Lehetőleg egyszerre csináljuk meg a két bejglit és egyszerre kerüljön a hütőbe!
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg hurkapálcával a bejgli tetejét és 25-30 perc alatt készre sütjük. Fél kg lisztből 2 rúd beiglit, vagy kb. 23 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni ez a kifli nagyságától függ.
Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete.
Sütési idő: 25-30 perc, 20 perc után ellenőrizni kell a bejglit nehogy megégjen!