Sajtos és sós kiflik, tekercsek sütése
Hozzávalók:
500 g liszt
50 mg Ráma margarin
1 teáskanál porcukor
1 tasak instant élesztő
20 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
A sajtos sütihez:
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után kinyújtjuk a tésztát kerek alakúra, majd 8 darabra vágjuk utána megtöltjük sajttal, összegöngyöljük, tojással bekenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt 30 percig pihentetjük. A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben 30 percig sütjük.