Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20230120_133918.jpg

Képviselő fánk készítése

Hozzávalók:

- 100 g víz,
- 100 g vaj vagy margarin
- 100 g finomliszt
- 3 nagyobb tojás,
- csipet só,
- egy csapott kiskanál cukor

Töltelékek:

Vaníliás krém:

120 g főzős vaníliás pudingpor
8 dl tej
20 dkg kristálycukor
4 db tojás
20-30 g vaníliás cukor

Tejszínhab:

2,5 dl habtejszín (behűtve)
5 dkg porcukor
10 g habfixáló

Elkészítés:

1. A vizet, a margarint, sót és cukrot feltesszük forrni. Mikor forr, akkor tesszük bele a lisztet. Keverjük folyamatosan. Főzzük 2-3 percig. Mikor elválik az edény falától, szép sima, akkor kész, levesszük a tűzről.

2. Bekapcsoljuk a sütőt 220-230 fokra. (Sima alsó-felső sütés, nem légkeverés.)

3. Előkészítjük a tojásokat (ezalatt egy nagyon picit hűl a tészta, ez maximum 1 perc), majd egyesével jól eldolgozzuk a tojásokat a masszával. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha jól kikevertük a tésztával. Kézi mixerrel érdemes keverni. Mikor mindhárom tojást belekevertük, addigra egy sűrű krémet kapunk, ami egy nagyon picit terül csak, ahogy keverjük
a géppel.

4. Ezt beletöltjük egy habzsákba vagy más habkinyomóba. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi halmokat nyomunk ki. Jó távol kell helyezni egymástól a halmokat. Nekem 9 db közepes méretü fánkom lett belőle. Alaposan megspricceljük vízzel a sütőpapírt és a tepsi alá egy másik
edénybe vizet teszünk, hogy gőzben süljön a tészta.

5. Most jön a nagyon nagy figyelmet igénylő lépés. Az előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit és 15 percig így, 230-220 fokon sütjük. TILOS kinyitni a sütő ajtaját (egy pillanatra sem szabad)! 
Mikor eltelik a 15 perc, akkor levesszük 180 fokra a sütő hőmérsékletét és további 10-12 percig sütjük. Ropogósra. Valahol azt olvastam, hogy a repedéseknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint maga a tészta. A tészta, mérettől függően 20-25 percig kell, hogy süljön, de az enyém
50 percig sült. 9 db közepes nagyságú fánkom lett belőle.

6. Mikor megsült a tészta, a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozzon és lassan hűljön a tészta. Ha nem sül át rendesen a tészta, hűlés közben összeesik. Pár percig így hűtöttem, majd teljesen kinyitottam a sütő ajtaját.

7. Amikor elkészültek a fánkok, kivesszük és azonnal egy recés késsel levágjuk a kalapjukat.

Vaníliás krém készítése:

Ezután elkészítjük a vaníliás krémet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a 15 dkg cukorral. 
A pudingport csomómentesre keverjük a tojások sárgájával, 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet feltesszük főni. Mikor a tej már gőzölög, akkor hozzákeverjük a tojásos pudingport és sűrűre főzzük. Még forrón összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel, majd kihűtjük.
Vigyázzunk, hogy ne azonnal keverjük bele a fehérjét ahogy lehúztuk a tűzről, nehogy összekapja és rántotta legyen belőle, de mindenképp forrón keverjük hozzá. Habtejszínnel is lazítható, ha az a szimpatikusabb.

Tejszínhab elkészítése:

A habtejszínt kivesszük a hűtőből. Sőt, a tálat is célszerű lehűteni, ha biztosra akarunk menni, hogy a habunk felverődjön. Ezután a tejszínt a porcukorral közepes fokozaton elkezdjük verni, közben hozzáadjuk a habfixálót is, és az egészet kemény habbá verjük.

Még forrón ollóval levágjuk a fánkok tetejét, a krémet habzsákba tesszük és amikor kihült a képviselő fánkunk, akkor először megtöltjük vaníliakrémmel, majd rá a tejszínhab és a fánkok levágott kalapja. Ha porcukrozzuk, akkor a kalapokat külön cukrozzuk, mert a hab folyóssá válhat a cukortól, ha rákerülne.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 208
Tegnapi: 137
Heti: 824
Havi: 3 056
Össz.: 160 615

Látogatottság növelés
Oldal: Képviselő fánk sütése
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »