Diszes kerek almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt
1 csipet só
10 dkg cukor
2 tojássárgája
20 dkg margarin
3 kanál tejföl
A töltelékhez:
8 db közepes alma
3 evőkanál cukor
5 dkg zsemlemorzsa
A tetejére:
1 tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára hütőbe tesszük, majd a tésztát két részre osztjuk. Kivajazzuk a pitesütő belsejét. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). A 8 db reszelt almát megpároljuk és miután a leve elfőtt cukorral ízesítjük és kihűtjük. Kinyújtjuk kb. 36 cm-re a nagyobb tésztát kerek formára, a sodrófa segítségével a 26 cm-es tepsibe tesszük, a széleit felhajtjuk. A tésztát zsemlemorzsával megszórjuk (hogy az alma ne áztassa majd el a tésztát), villával megszurkáljuk a tészta alját, majd rásimítjuk a tölteléket, majd a kerek szaggatóval kiszaggatott hold és tojás alakú tésztákat ráfektetjük a töltelékre, igy különleges alakot kapunk. Tojással lekenjük a pite tetején levő mintákat, majd a tepsit előmelegített (180 fokos) sütőbe rakjuk, és 60 percig sütjük. 40 perces sütés után a tetejét sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg. Amikor kihült a pite, akkor egy sütőpapírt és egy deszkát teszünk a tetejére, átfordítjuk a pitét és igy ki tudjuk venni a tésztát.