Zserbó sütése jó recept
A tésztához:
55 dkg liszt + 4 evőkanál liszt a nyújtáshoz
2 ek. porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
0,5 csomag normál élesztő
0,5 dl tej (ebben futtatjuk fel az élesztőt)
25 dkg margarin
4 evőkanál langyos tejföl
1 db tojás
A töltéshez:
9 evőkanál sárgabarack lekvár
24 dkg darált dió
24 dkg porcukor
A mázhoz:
4 ek. kakaópor
4 ek. porcukor
5 dkg margarin
1 ek. olaj
Elkészítés:
Egy közepes tepsit (23x34 cm) sütőpapírral kibélelünk, majd kimérjük a töltelék hozzávalóit:
Először ledarálunk 24 dkg diót és hozzákeverünk 24 dkg porcukrot. Ezután 3 felé osztjuk a tölteléknek valót: 3x162 gramm kerül egy-egy tányérba. 3x3 evőkanál lekvárt is előkészítünk, amit a tészta aljára fogunk majd kenni, igy minden tésztarétegbe azonos mennyiségü töltelék kerül.
Először 0,5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kiskanál cukorral. A lisztet, cukrot, sütőport, sót összekeverjük, a lisztes keverékbe belemorzsoljuk az előzőleg feldarabolt margarint, hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, belekanalazzuk a tejfölt és beleütjük a tojást.
A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Egy-egy kanál lisztet teszünk a gyúrótáblára minden tésztadarab előtt, és kinyújtjuk azonos nagyságúra a tésztalapokat. Kicsit kisebbre nyújtjuk a tepsi méreténél a tésztát, mert sülés közben terjeszkedni fog. Ezután az első lapot a tepsibe tesszük, 3 evőkanál lekvárral megkenjük: kanalanként tesszük a lekvárt a tésztára és késsel elkenjük a lekvárt (először egy kanállal teszünk rá, késsel elkenjük, utána a második kanállal és késsel elkenjük és végül a harmadik kanál lekvárt tesszük a tésztára és ezt is elkenjük késsel. Ezután a kimért diós-cukros tölteléket rakjuk kanalanként a tésztalapokra, és utána kézzel elegyengetjük, hogy minden hová egyforma mennyiségű töltelék jusson. Ezt a müveletet 3x megcsináljuk a három tésztalapon. A negyedik tésztalapot a legtetejére tesszük és egy óra hosszáig pihentetjük a tésztát. Sütés előtt villával jól megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel, majd a meleg sütőbe tesszük és kb. 20 perc múlva letakarjuk nehogy megégjen és még 10 percig sütjük. Sütés után rácsra borítjuk úgy hogy a megszurkált teteje kerüljön alulra. Amikor kihült a tészta, akkor ráöntjük a mázt és késsel elegyengetjük. Hagyjuk megszilárdulni a mázt és utána levágjuk a tészta széleit, lemérjük az oldalát és szélességét, majd egyenlő nagyságúra felszeleteljük a tésztát és hütőben tároljuk.
Máz elkészítése:
A mázhoz a kakaóport símára keverjük a porcukorral és kevés vízzel. Folyamatos keverés mellett nagyon sürüre befőzzük, majd levesszük a tüzről, beledobjuk a margarint és addíg keverjük, amig fel nem olvad a margarin. Ezután hagyjuk langyosra hülni és elkeverjük benne az olajat is.
Hagyjuk teljesen kihülni.