Mákvirág kalács recept
Hozzávalók a tésztához:
500 g búza finomliszt
40 g élesztő (friss)
350 ml 2,8%-os tej
3 csapott evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál étolaj
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
10 csapott evőkanál porcukor
kevés tej
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés: A tölteléket úgy készítjük, hogy összekeverjük a hozzávalókat arra vigyázva hogy ne legyen túl híg. Ezután készítjük a tésztát. A lisztet, sót, porcukrot összekeverjük, utána 4 dl meleg tejbe beleteszünk 2 evőkanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt, ezt a tésztába tesszük, majd hozzáadjuk a tojást, étolajat, majd összegyúrjuk és kb. 30 percig kelesztjük. Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kinyújtjuk majd kerek szaggatóval kiszaggatjuk, beletesszük a mákos tölteléket és félbehajtjuk a korongokat, ezután egy kerek tortasütőbe egymás mellé helyezzük addíg amig egy tortányi lesz belőle. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojással. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.