Házi vajas kifli sütése
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg vaj
1 evőkanál tej (a kenéshez)
2,5 dl tej (a tésztához)
1 tk. kristálycukor
1 púpozott teáskanál só
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoljuk, kimérjük a hozzávalókat. A lisztet a sóval összekeverjük, a tejet meglangyosítjuk és felét egy kis tálkába öntjük, amiben az élesztőt cukorral felfuttatjuk (belemorzsoljuk az élesztőt, kanállal kevergetjük amig szét nem olvad, majd 1-2 percre lefedjük a tálkát amig meg nem duzzad, be nem sürüsödik a tejes élesztő (felfut).
Ezután ezt a felfutott élesztős masszát hozzáöntjük a liszthez. A langyos tej másik felébe tesszük a vajat és addíg keverjük, amig fel nem olvad, ezután ezt is beleöntjüka lisztbe, összekeverjük és gyúrni kezdjük. Ha nagyon ragad a tészta, akkor még lehet egy kis lisztet hozzáadni. Amikor elválik a tál falától a tészta akkor befejezzük a gyúrást, a tésztát folpackkal lefedjük, és már lehet meleg helyen keleszteni egy óra hosszáig. Ezután kerekre gömbölyítjük a tésztát, kb. 2-3 cm vastagon kinyújtjuk és 8 szeletre vágjuk. A szeleteket egyenként vékonyra kinyújtjuk és feltekerjük, majd egy kis tejjel megkenjük a kifliket. 8 db lesz ebből a mennyiségből. Kb. 15 percig kelesztjük a feltekert kifliket és ezután megsütjük. A sütési idő kb. 30 perc, ez függ a sütőtől is.