Virslis virágok sütése
Hozzávalók:
3 dl tej
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
500 g liszt
1 ek. só
2 ek. olaj
1 tojás sárgája + 1 ek. tej
3 db virsli
kb. 2 dkg reszelt sajt
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Elkészítés:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk, kb. másfél óráig hagyjuk megkelni, majd átgyúrjuk, és kb. 20 percig újra kelni hagyjuk.
Ha megkelt a tészta, akkor négyzet alakúra kinyújtjuk, 3 felé vágjuk a tésztát a virsli méretének megfelelően. A virslik héját lehúzzuk, belecsavarjuk a tésztába, a tésztát lenyomkodjuk, majd félig bevagdossuk a tésztába csavart virslit. Ezután minden virsli darabot kifordítunk a tésztával együtt
és virág formát készítünk, majd kb. fél óráig kelni hagyjuk. Sütés előtt megkenjük tojás sárgájával és kevés reszelt sajttal megszórjuk. A már bemelegedett sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.