Kakaós csiga, csokis virág sütése (ez a legjobb recept, nagyon finom lett)
Hozzávalók:
419 gramm liszt
10 dkg Ráma margarin
75 g porcukor
1 tasak instant élesztő
2,5 g só
175 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a kakaós csigához:
2 dkg olvasztott margarin
néhány evőkanál Nesquik kakaópor (van benne porcukor)
kakaós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás:
A tésztát négyzet alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, megkenjük olvasztott margarinnal, majd néhány evőkanál Nesquik kakaóport teszünk a tészta tetejére és óvatosan elsímítjuk.
(Lehet másfajta kakaóport is rátenni, de ahhoz porcukor is kell) A Nesquik kakaóporban van már eleve cukor, ezért én nem tettem bele. Ezután óvatosan feltekerjük és éles késsel kb. 2-2 cm-es vastagságúra éles, recés késsel eldaraboljuk, majd még kb. 15 percig kelesztjük, utána lekenjük tojással és az
előmelegített sütőbe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé, hanem kellő távolságra rakjuk a csigákat a tepsibe, mert még terjeszkedni fognak! Nekem 25 perc alatt megsültek a csigáim.
A csokis virágokat ugyanebből az alaptésztából készítettem:
A tésztát hosszú téglalap alakúra nyújtottam, az egyik hosszú végébe tettem a csoki darabkákat, és egy kis tészta résszel befedtem, jól rányomkodtam a csokikra. A nagyobb tésztarészt eldaraboltam szálakra és feltekertem a tésztát, majd csiga alakban összetekertem, tojás sárgájával megkentem.