Rácsos lekváros piskóta torta
Hozzávalók:
Kakaós piskótához:
5 tojás
5 ek. kristálycukor
1/2 tk. szódabikarbóna
5 ek. rétesliszt
2 ek. olaj
1 púpozott ek. kakaópor
Fehér piskótához:
5 tojás
5 ek. kristálycukor
1/2 tk. szódabikarbóna
5 ek. rétesliszt
Töltelék:
Kb. 10 dkg baracklekvár
2 csomag vaníliás pudingpor
6 ek. kristálycukor
800 ml tej
10 dkg margarin
Díszítés:
1 tábla fehér csokoládé
1/2 tábla étcsokoládé (itt nem kell margarin)
Elkészítés:
A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, olajat, kakaóport és a szódabikarbónát és jól elkeverjük. Ezután kanalanként adagoljuk a habot és a réteszlisztet, majd óvatosan elkeverjük és téglalap alakú tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük 25 perc alatt.
A fehér piskótát hasonló módon készítjük, csak kimarad belőle az olaj és a kakaópor.
Amikor kisültek a tésztalapok, akkor megvárjuk amig kihülnek, majd a kakaós piskótát hosszában kettévágjuk úgy, hogy egyforma lapokat kapjunk, ezt vonalzóval kimérjük.
Mindkét lapot megkenjük az előzőleg sürüre főzött vaníliás pudinggal úgy, hogy kanállal ráhalmozzuk a pudingot és egy késsel elsímítjuk.
A lapokat félretesszük és a fehér piskótát hosszában 8 egyenlő részre vágjuk. Ezt vonalzóval kimérjük. Ezután mind a nyolc lapot megkenjük baracklekvárral és először az egyik pudinggal megkent kakaós lapra állítva rátesszük, majd óvatosan a másik pudingos kakaós lapot a tetejére tesszük.
Gőz felett felolvasztjuk először a fehér csokoládét és kanállal ráhalmozzuk a torta tetejére, ezután az étcsokit olvasztjuk fel gőz felett és nejlonzacskóba tesszük, lyukat vágunk rajta és gyorsan rácsorgatjuk a fehér csokira és mintát készítünk fogpiszkálóval. Ezután hütőbe tesszük 1-2 órára dermedni a tortát, utána szeletelhetjük.