Epres kerek torta 22 cm-es
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek. kristálycukor
1/2 tk. szódabikarbóna
3 ek. rétesliszt
Töltelék:
2 csomag epres pudingpor
10 ek. kristálycukor
350 ml víz
250 ml szamóca szörp
5 dkg Ráma margarin
Tetejére:
1/4 kg eper
2 púpozott teáskanál étkezési zselatinpor
1 dl (100 ml) víz + 200 ml eperszörp
50 ml víz (összesen 350 ml folyadék kerül a torta tetejére)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájához hozzáadjuk a 3 ek. kristálycukrot és a szódabikarbónát és jól összekeverjük. Ezután óvatosan hozzáadagoljuk kanalanként a réteslisztet és a tojáshabot, majd összekeverjük és kerek kapcsos tortatartóba tesszük, előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihülni a tortát, amikor kihült visszatesszük a kapcsos tortatartóba.
Ezután az epret lecsummázzuk, megmossuk, kettévágjuk. A pudingot megfőzzük a vízzel, majd hozzátesszük a cukrot és langyosra hütjük, ezután hozzákeverjük a Ráma margarint.
Még folyékonyan a torta tetejére adagoljuk a kanállal a pudingot úgy, hogy érintkezzen a puding a kapcsos tortatartóval, közvetlenül tapadjon a puding a tortatartó oldalára.
Ezután rátesszük a félbevágott eperszemeket és jól belenyomkodjuk a pudingba. Erre azért van szükség, hogy ne jöjjenek fel az eperszemek amikor a kocsonyás folyadékot ráöntjük.
Hütőbe tesszük egy órára, addig elkészítjük a gyümölcskocsonyát: A 2 púpozott evőkanál zselatinporhoz 100 ml /1 dl/ hideg vizet adunk, jól elkeverjük, majd megmelegítjük kb. egy perc alatt, majd a többi vizet az eperszörppel elkeverjük és szintén hozzáöntjük a zselatinhoz.
Addíg keverjük, amig el nem hül a zselatinos folyadék.
Ezután ráöntjük a folyadékot a kihült pudingos-epres torta tetejére és 5-6 óra
hosszára hütőbe tesszük. Amikor a tetején a gyümölcskocsonya teljesen megdermed akkor van kész a torta és fogyasztható.