Almás krémes készítése
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
5 db tojás sárgája + 1 db a kenéshez
1 cs. sütőpor
Töltelék:
11 db alma
3 ek. kristálycukor
3 ek. zsemlemorzsa
Krém:
5 db tojás fehérje
3 cs. vaníliás pudingpor
1200 ml tej
9 ek. kristálycukor
Elkészítés:
A margarint kivesszük a hütőből kb. egy órával a sütés előtt, hogy megpuhuljon.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk és lereszeljük, majd megpároljuk, cukorral ízesítjük és hagyjuk kihülni.
A krémhez a pudingporokat a tejjel sürüre főzzük, cukorral ízesítjük, majd kihütjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a kihült pudinghoz óvatosan hozzákeverjük.
Ezt a müveletet közvetlenül a sütés előtt végezzük el!
A 25x35 cm-es méretü tepsibe készül a sütemény. A sütőt előmelegítjük, majd a tésztát elkészítjük: a margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyesével a tojások sárgáját és jól összekeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a margarinos keveréket is hozzáadjuk. Egy lágy tésztát kapunk, melyet két részre osztunk. Az egyik rész
nagyobb legyen, amit sütőpapíron a tepsi méretére nyújtunk, és a sütőpapírral együtt beletesszük a tepsi aljára. Villával megszurkáljuk a tésztát és a 3 ek. zsemlemorzsát rászórjuk, majd a párolt kihült almát ráhalmozzuk.
Ezután az előzőleg elkészített krémet rásímítjuk a párolt almák tetejére, majd a megmaradt tésztából rudakat sodrunk és a tészta tetejére tesszük. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával és betesszük a sütőbe, 50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihülni a süteményt, ami kb. 3-4 órahosszáig tart - addíg a tepsiben marad - utána szeleteljük.