Sajtos, sós linzer rudak, perecek, karikák
Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
30 dkg margarin
2 csapott ek. só
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez + kevés tej
4 ek. tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna
15 dkg reszelt sajt a tésztához (7,5 dkg-t a tésztába keverünk, 7,5 dkg-t rászórunk a tetejére)
Elkészítés:
Először a sajtot lereszeljük, előkészítjük a tojások sárgáját és a kenéshez való tojást. A lisztet, a sót a szódabikarbónát elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, margarint, reszelt sajtot és a tojás sárgákat is. Ezeket összegyúrjuk és kb. fél órára hütőbe tesszük. Ezután kevés lisztezett felületen négyzet alakúra kinyújtjuk a tésztát, hozzámérjük a tészta rácsozót és rányomjuk. Igy szép, egyenletes egyforma rudakat tudunk készíteni. Ezután lekenjük tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
A tészta másik felét perec szaggatóval kiszaggatjuk és szintén megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben az első adagot 25 perc alatt, a többit 20 perc alatt megsütöttem.
5 tepsi sütemény lett belőle.
Ebből a mennyiségből nekem 45 db rúd és 41 db perec és 5 db karika és 1 db kóstoló süti lett.
Tipp: ha sokkal gyorsabban akarsz haladni, akkor a tojás sárgájába egyenként belemártogatod a perecet, karikát és a rudat, és utána a reszelt sajtba is belemártogatod egyenként a sütiket.