Sakk torta kocka alakú készítése
Hozzávalók fehér laphoz:
5 db tojás
5 ek. kristálycukor
5 ek. rétesliszt
1 tk. szódabikarbóna
Hozzávalók kakaós laphoz:
5 db tojás
5 ek. kristálycukor
5 ek. rétesliszt
1 tk. szódabikarbóna
2 ek. kakaópor
2 ek. olaj
Töltelék:
2 db csokis pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
15 dkg margarin
2 ek. kakaópor
Díszítés:
1 tábla fehér csoki
1 tábla étcsoki
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, szódabikarbónát, majd a fehérje kemény habját és a réteslisztet óvatosan hozzákeverjük. Ebből lesz a fehér lap, a kakaós laphoz még adunk a fentieken kívül 2 ek. kakaóport és 2 ek. olajat is.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük egyenként a tortalapokat, majd kettévágjuk mindkét tortalapot és méretre igazítjuk. Lásd lentebb! Ezután megfőzzük a pudingot és amikor kihült beletesszük a margarint és összeturmixoljuk, majd hütőbe tesszük fél órára, ezután rákenjük
a kihült sakktorta méretére vágott sütemény lapokra. A süti tetejét és oldalát és megkenjük a krémmel.
A díszítéshez gőz felett megolvasztjuk a fehér csokit és az étcsokit, majd 3 db sütőpapír csíkra öntjük a fehér és az étcsokit is. Amikor dermedni kezdenek, akkor kockákra vágjuk, hütőbe tesszük és amikor teljesen megdermed, akkor óvatosan a torta tetejére tesszük a kockákat: felváltva egy
fehéret és egy barna kockát. Ezzel készen is van a tortánk, kb. fél óráig hütjük még, utána lehet szeletelni.
Méretek a sakk tortához:
Először kétfelé vágjuk a fehér és a kakaós tortát, igy lesz 4 db tortalapunk.
Ezeket a tortalapokat négyzet alakúra vágjuk (18,5 cm-re).
Egy négyzet alakú papírlapot kivágunk, melynek minden oldala 18,5 cm.
Ezt a papírlapot háromszög alakúra hajtjuk 2x és ezt a háromszöget először középen megmérjük: 9,2 cm lesz. Ezt a 9,2 cm-et hat felé osztjuk, és
6 felé osztva 1,84 cm-es csíkokat rajzolunk, majd a rajz mentén eldaraboljuk a papírt, igy 6 db papírt kapunk, melyeket széthajtunk, és egyenként a tortalapokra teszünk és a papírlapok mentén kivágjuk a tortát, igy 5 db tortarészt kapunk minden tortalapon. Egy pici kockának kell maradnia a tortalap közepén, igy jön ki a sakk kocka forma. Ha nagyobb lenne a kocka, akkor középen zebra formát kapunk. A kakaós tortához rakjuk a fehér torta darabokat, és a fehér torta darabokhoz rakjuk a kakaós torta darabokat, igy jön ki a kockás sakk torta.
A tetejére:
3-3 papírcsíkot vágunk. Az első háromra rákenjük az olvasztott barna csokit,
a második háromra rákenjük az olvasztott fehér csokit és picit várunk hogy dermedjen, de mielőtt teljesen megdermedne bevagdossuk kocka alakban a csokit. Ezután hütőbe tesszük még kb. 15 percre, majd rárakosgatjuk a torta tetejére: 1 fehér, 1 barna kocka kerül rá felváltva, majd ismét hütőbe tesszük a tortát kb. fél órára majd szeletelhetjük.
Két csíkot levágtunk ebből a tortából, hogy 18,5 cm-es méretü legyen és ebből a két csíkból egy kis 3 szeletes zebra tortát tudtam készíteni.
Ilyen lett: