Rácsos kerek almás pite
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg kristály cukor
2 tojássárgája (1 a tésztába + 1 tojás a kenéshez)
23 dkg margarin
3 púpozott evőkanál tejföl
1 cs. sütőpor
A tetejére:
1 tojás a lekenéshez
Töltelék:
6 db közepes savanyú alma
8 ek. cukor
kevés zsemlemorzsa az aljára
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára hütőbe
tesszük, majd a tésztát két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületen a nagyobbik felét kinyújtjuk és a pitesütő aljába tesszük, a széleit eligazítjuk, alul megszurkáljuk a pitetésztát.
Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, lereszeljük és fedő alatt megpároljuk 8 ek. cukorral. Nem kell hozzá vizet tenni, elég a benne levő almalé. Kb. 10 perc alatt megpárolódik, vigyázzon, ne hagyjuk őrizetlenül mert könnyen leég. Hideg vízbe állítjuk a lábast, igy hütjük ki a párolt almát.
Megvárjuk amig kihül, ezután belekanalazzuk a pitetésztába, de előtte zsemlemorzsát szórunk a tészta aljára. Ezután a tetejére kinyújtott tészta szálakat teszünk, rácsos formát készítünk, majd a szélére két fonatú tésztákat teszünk. Ezután lekenjük tojással és a sütőbe tesszük. 50 perc sütés után letakarjuk a pitét sütőpapírral, majd még 10 percig sütjük.