Mandula mag sütése (elkészítettük, jó lett)
Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
Krém:
400 ml tej
1 cs. vanília pudingpor
7,5 dkg margarin
3 ek. kristálycukor
fél üveg zöld mandula aroma
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd összegyúrjuk. A formákat kikenjük margarinnal. Belenyomkodjuk a tésztát úgy hogy tölteléket is tudjunk bele tenni. Késsel körülvágjuk a széleit, a lelógó részeket levesszük, egyenletesre igazítjuk a tészta széleit, hogy később a krémet bele tudjuk tenni és a két mandula magot össze tudjuk majd illeszteni.
200 fokos sütőben, sütjük 15 percig, majd addíg várunk, amig langyosra hül a tészta és a fém forma langyosra kihül, ekkor óvatosan kiszedjük a tésztát a formából: a tészta egyik végébe belenyomjuk mindkét hüvelyk ujjunkat és kifelé toljuk a tésztát finoman, igy kijön a tészta sütés után.
A krémhez összekeverjük a pudingport és egy kis tejjel, majd a többi tejet
is hozzáöntjük és megfőzzük a pudingot. Langyosra hütjük, majd hozzáadjuk a krémhez a mandula aromát is jól összekeverjük. Egy halványzöld színű krémet kapunk, amit kb. fél órára hütőbe teszünk, ezután megtöltjük a mandula forma egyik felét jó sok krémmel, majd rátesszük a másik
formát a tetejére és összeragasztunk, hütőbe tesszük. Egy napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Ebből a mennyiségből töltelékkel együtt 1,5 kg sütemény lett (59 db) összeragasztva 29 db mandulamag lett belőle és 1 db páratlan kimaradt.
Diócska hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
Krém:
400 ml tej
1 cs. vanilia pudingpor
7,5 dkg vaj vagy margarin
3 ek. kristálycukor
5 dkg darált dió
Elkészítés:
Jól összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és az előzőleg margarinnal kikent dió formába nyomkodjuk, késsel a tésztavégeket levágjuk, úgy hogy kisütés után a tölteléket is bele tudjuk majd tenni. kb. 15 perc alatt megsütjük és várjuk amig langyosra hül, azután kivesszük óvatosan a formából: a tészta
egyik végébe belenyomjuk mindkét hüvelyk ujjunkat és kifelé toljuk a tésztát finoman, igy kijön a tészta sütés után.
A krémhez megfőzzük tejjel a vaníliás pudingot, belekeverjük a cukrot, kihütjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint és a darált diót, majd jól összekeverjük, hütőbe tesszük kis időre. Ezután a kihült
krémet a diós tészta formákba kanalazzuk és egy másik dió formát teszünk a tetejére. Hütőben tároljuk. Ebből a mennyiségből 100 db kis diócska lesz, krémmel összeragasztva 50 db lesz belőle, ami kb. 1,5 kg mennyiségnek felel meg.