Húsvéti kalács, nyuszifejek
Hozzávalók:
86 dkg átszitált liszt
21 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
Tejcsoki kockák
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után a formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
A kalácshoz először gombócokat készítünk, majd ezeket 15 percig pihentetjük, ezután megfonjuk a kalácsokat és 30 percig pihentetjük, ezután lekenjük tojással és megsütjük.
Kalács formázás menete:
A kalácshoz először gombócokat készítünk, majd ezeket 15 percig pihentetjük, ezután a három gombócból rudat sodrunk a tészta közepétől kezdve kifelé haladva készítjük a rudakat két kézzel, majd összecsippentjük a három rúd végeit és megfonjuk a kalácsokat, kör alakba formázzuk, majd a tészta közepébe egy kör alakú lapos tésztát teszünk, ezután két hosszabb és két rövidebb tésztából keresztet fonunk és a tészta közepébe rakjuk, majd 15 percig pihentetjük, ezután lekenjük tojással és 20 perc alatt megsütjük.
A nyuszifejek formázása:
Kör alakú kiszúróval kivágjuk a kinyújtott tésztát, majd jobbról, balról a kivágott körből egy-egy fület vágunk ki, és a megmaradt középső tésztarész lesz a nyakkendő. Összeállítjuk: a kerek rész lesz a fej, rátesszük a két fülét a kerek rész tetejére, majd alá tesszük a nyakkendőt a maradék tésztából. Tehát 1 db kör alakú tésztából elkészül a nyuszifej nyakkendővel, de ebbe egy csoki darabot teszünk és még 1 db kör alakú tésztából a másik nyuszifejet is készítünk, amelyet ráteszünk a csoki tetejére. Hurkapálcával a szem helyét kijelöljük, majd két pici gombóc lesz a száj részen. A szemhez lehet mazsolát is illeszteni, de ez most elmaradt.