
Szilvalekváros, csokis kelt sütik
A tészta hozzávalók:
500 g finomliszt
1 csomag Instant élesztő
120 g porcukor
3 g só
1 db tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
100 g (10 dkg) Ráma margarin
210 ml tej
1 cs. vaníliás cukor
Töltelék:
1-1 kocka étcsoki néhány sütiben
1-1 ek. szilvalekvár a sütikhez
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és összekeverjük. Kimérjük a tejet, a porcukrot a sót, a margarint feldaraboljuk és hozzáadjuk a tejhez, leütünk egy tojást és a sárgáját beletesszük a tejbe. Feltesszük a tüzhelyre és addíg melegítjük, amig a Ráma margarin el nem olvad, de vigyázzunk hogy ne forrjon fel a tej. Ezután a liszt közepébe öntjük a tejet a hozzávalókkal együtt, majd fakanállal elkeverjük, utána kézzel gyúrni, dagasztani kezdjük. Amikor már a tészta nem ragad a kezünkhöz akkor abbahagyjuk a gyúrást és letakarjuk a tésztát, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig. Amikor megkelt a tészta akkor átgyúrjuk lisztezett felületen.
Tészta gombócokra osztása, formázása:
Átgyúrás után kimérjük a tészta felét és 65-os gombócokat formázunk belőlük, az utolsó két gombóc kicsit nagyobb lett mint a többi. Nekem 14 db gombócom lett belőle. A gombócokat egy tálcára tesszük, frissentartó fóliával letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük, utána formáztam a gombócokat és a formázás után ismét kelesztettem kb. 20 percig, majd tojással lekentem és utána azonnal beletettem az előmelegített sütőbe és az első adagot 25 perc alatt, a második adagot 20 perc alatt megsütöttem.
Formázások:
1./
3 szögletű rácsos forma: kerekre nyújtottam a gombócot, 4 felől bevágtam a késsel, az alsó részre tettem a tölteléket, a felső részt ráhajtottam és jól lenyomkodtam a tésztát, a jobb és bal oldali tésztarészeket bevagdostam és a tészta szálakat jobbról balról felváltva egymásra hajtogattam úgy, hogy
az egyik tésztarészt aládugdostam a másik tésztarésznek igy lett ilyen szép rácsos.
2./
A másik tészta gombócot oválisra nyújtottam, az egyik végébe tettem a tölteléket, egy kis tésztát ráhajtottam és jól benyomkodtam hogy ne fojjon ki belőle a töltelék, a másik végét bevagdostam és ráhajtottam a töltelékes részre, majd kerekre csavartam.
3./
A gombócból hosszú rudat sodortam, és a rudakat nyujtófával mindkét részen kilapítottam, de középen hagytam egy kis tésztarészt amit nem lapítottam ki. A kilapított tésztákat három felé vágtam mindkét oldalon és összefontam hármas fonatokba, majd feltekertem igy lett két rózsám, és a megmaradt kis
középső tésztarészből 2 db levelet formáztam, késsel mintáztam az erezetét.
4./
A gombócot oválisra nyujtottam, a végébe tölteléket tettem, feltekertem teljesen a tésztát, a két végét behajtottam, majd a közepén vágásokat ejtettem, igy lett egy téglalap alakú sütemény.
5./
Sziv alaku süteményt ugy készítettem, hogy hosszú rudat sodortam, a rudakat kilapítottam nyujtófával, de a közepén hagytam egy kis tésztarészt amit nem lapítottam ki és a két kilapított részen egy-egy vágást ejtettem a tészta közepén, majd feltekertem a tésztákat és kihajtottam. Az a rész lett a sziv csucsa amit nem lapítottam ki.