Kelt rácsos sütik
A tészta hozzávalók:
500 g finomliszt
1 csomag Instant élesztő vagy normál élesztő (most instant-ot használtam)
120 g porcukor
3 g só
1 db tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez + 1 ek. tej
120 g Ráma margarin
210 ml tej
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Töltelék:
10 tk. nutella
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és összekeverjük. Kimérjük a tejet, a porcukrot a sót, a margarint feldaraboljuk és hozzáadjuk a tejhez, leütünk egy tojást és a sárgáját beletesszük a tejbe. Feltesszük a tüzhelyre és addíg melegítjük, amig a Ráma margarin el nem olvad, és közben állandóan fakanállal kevergetjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel a tej.
Ezután a liszt közepébe öntjük a tejet a hozzávalókkal együtt, majd fakanállal elkeverjük, utána kézzel gyúrni, dagasztani kezdjük. Amikor már a tészta nem ragad a kezünkhöz akkor abbahagyjuk a gyúrást és letakarjuk a tésztát, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig. Amikor megkelt a tészta
akkor átgyúrjuk lisztezett felületen.
Tészta osztása:
Átgyúrás után kimérjük az összes tésztát és tíz felé osztjuk és 102 g-os golyócskákat formázunk belőlük, és 15 percig kelesztjük letakarva. Ezután egyenként kinyújtjuk ovális alakúra a gombócokat, és a tészta felső részét bevagdossuk, az alsó részébe kerül a nutella, majd a felső bevágott rácsos
részt ráhajtjuk a töltelékre és kis pálcikával benyomkodjuk a tésztát, utána megint kb. 15 percig pihentetjük, majd tojás sárgájával lekenjük és azonnal betesszük a sütőbe, és 25 perc alatt megsütjük. Most 10 db nagyobb süti lett a tésztából.