Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20221103_143438.jpg

img_20221103_143547.jpg

img_20221103_143651.jpg

Diós kalács torta és egyéb péksütik

Hozzávalók:

70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor

Töltelék:

4-5 ek. baracklekvár
6 dkg darált dió
3 dkg porcukor
2 ek. tej

Tészta elkészítés:

A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, jól összekeverjük. A liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepében levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát. A formázás után tojás sárgájához adunk kb. 1,5 kanálnyi tejet, összekeverjük és megkenjük vele a süteményeket. 25 perc alatt megsütjük előmelegített sütőben.

Töltelék készítése: A diót ledaráljuk és a porcukorral jól összekeverjük, majd egy kevés tejet is adunk hozzá és szintén összekeverjük.

Diós kalács torta formázása: Először két egyforma nagy karikát vágunk ki egy tortasütő aljával, majd az egyiket először baracklekvárral kenjük meg, utána ráhalmozzuk a darált diót, majd a másik nagy karikát a tetejére tesszük. Egy poharat a közepébe teszünk és 8 vágást ejtünk a tészta szélein. A vágások mentén a karika közepe felé nyomjuk a tésztát és a végüket összecsippentjük.
A tetejére 6 db félbevágott kis karikából rózsát sodrunk és a rózsák mentén kis leveleket készítünk, késsel mintázzuk a levél erezetét.

A többi megmaradt tésztából különböző alakzatokat készítünk tetszés szerint. Én csináltam 4 db virágot úgy, hogy 3 kerek tészta szélét jobbról balról középre sodortam, a végeket összecsíppentettem, csónat alakjuk lett és ezt a csónakot egy csipesszel középen összehúztam, összeszorítottam, igy lett 6 db virágszirom.

A rácsos tésztát pedig úgy csináltam, hogy egy négyzet alakú tésztán alul és felül egyforma mennyiségű vágást ejtettem, középtájra tettem a lekvárt, az alsó tésztát ráhajtottam, és a tészta szeleteket felváltva raktam a töltelék részre egyenként (alsó, felső tészta) és igy jött ki a rács.

A kerek csiga alakokat pedig úgy csináltam, hogy egy téglalap alakú tészta aljára halmoztam a lekvárt, ráhajtottam egy darab tésztát, jól rányomkodtam, majd a felső részt bevagdostam, és szintén ráhajtottam a töltelékes részre, majd összetekertem csiga alakban.

A kis csiga alakot pedig egy elöl kicsit szélesebb a végén hosszabbra nyújtott tésztából készítettem. A keskenyebb tésztát késsel mintáztam, kettéhajtottam és az egészet feltekertem úgy, hogy a szélesebb rész külön maradjon.

A rózsa alak 4 db félkörből készült, ezeket egymás alá tettem úgy, hogy fedjék kicsit egymást és feltekertem az összes tésztát.

A malackát pedig egy ovális kisebb tészta darabból csináltam. A tésztát összesodortam, hosszában ejtettem rajta ollóval egy metszés és felül keresztben levágtam belőle egy darabot.
A felső levágott tésztarészt félre tettem, majd a felső maradék részből orrot sodortam, hurkapálcával két lyukat ejtettem az orrába, majd az ollóval a fejrészen két vágással fület csináltam, hurkapálcával az orr felett szemet készítettem. Az alsó tésztarészen két vágást ejtettem, az lett a kis mellső lába, csülke. Hátul csak két vágást ejtettem, ez lett a hátsó lába. A kimaradt kis tésztából farkincát sodortam.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 92
Tegnapi: 137
Heti: 708
Havi: 2 940
Össz.: 160 499

Látogatottság növelés
Oldal: Diós kalács torta
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »