Sajtos, sós linzer rudak, perecek
Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
30 dkg margarin
2 csapott ek. só
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
4 ek. tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna
15 dkg reszelt sajt a tésztához (7,5 dkg-t a tésztába keverünk, 7,5 dkg-t rászórunk a tetejére)
Elkészítés:
Először a sajtot lereszeljük, előkészítjük a tojások sárgáját és a kenéshez való tojást. A lisztet, a sót a szódabikarbónát elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, margarint, reszelt sajtot és a tojás sárgákat is. Ezeket összegyúrjuk és kb. egy órára hütőbe tesszük. Ezután kevés lisztezett felületen
négyzet alakúra kinyújtjuk a tésztát, hozzámérjük a tészta rácsozót és rányomjuk. Igy szép, egyenletes egyforma rudakat tudunk készíteni. Ezután lekenjük tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
A tészta másik felét perec szaggatóval kiszaggatjuk és szintén megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben a perecet 25 perc alatt, a rudakat 35 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből nekem 52 db rúd és 38 db perec lett.