Kalács 3 fonatos, roló és kifli sütése
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Kifli töltelék:
4 kiskanál baracklekvár
4 kiskanál szilvalekvár
Roló töltelék 12 db-hoz:
1 cs. vaníliás puding
400 ml tej
3 ek. kristálycukor
10 dkg margarin
Tészta elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, jól összekeverjük majd a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe
levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, utána formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Vaníliás puding készítése:
Egy tasak pudingport kevés tejjel elkeverünk csomómentesre, majd a többi tejet is hozzáöntjük és sürüre főzzük, utána beletesszük a cukrot. Ezután langyosra hütjük, beletesszük a Ráma margarint és símára keverjük.
Kifli formázás menete:
A kelt tésztából egy nagy kerek részt nem túl vékonyra kinyújtunk és nyolc felé vágunk. Egy-egy tészta cikkre két vágást teszünk a vékonyabbik részre, majd megfordítjuk a tészta cikkeket és a vastagabb részekre tesszük a lekváros tölteléket és összesodorjuk a vastagabb résznél kezdve. 25 perc alatt megsütjük.
Roló formázás menete:
Margarinnal kikenjük a 12 db kerek fémsütőt. Kimérünk 12 db 50 grammos tésztadarabot és ezeket hosszában kinyújtjuk majd feltekerjük a fémsütőre és tojással lekenjük, 20 perc alatt megsütjük. Ezután amikor langyosra kihült óvatosan levesszük a fémcsőről és amikor teljesen kihült, akkor nejlon zacskóba szedjük a még langyos vanília pudingot és belenyomva
megtöltjük vele a rolókat.
Lehet úgy is készíteni, hogy sütés után lekenjük a rolókat barack lekvárral és cukros darált dióba forgatjuk, de én most ezt kihagytam.
Kalács formázás menete: (3 fonatos kalács)
A tésztát kimérjük és három egyenlő részre osztjuk, lehetőleg egyforma hosszú, és egyforma vastag rudakat formázunk belőlük. A rudakat ugy formázzuk, hogy belülről kívülre sodorjuk a tésztát kevés liszttel. Összecsippentjük a három vastag rud végét és elkezdjük fonni. Lazán kell fonni a tésztát, majd az elejét és a végét behajtjuk, tojással lekenjük, tepsibe tesszük és még 30 percig kelesztjük, majd ismét tojással lekenjük és 25 perc alatt megsütjük.