Gesztenyés torta tejszínhabbal
Hozzávalók a tortalapokhoz:
4x2 db tojás
4x2 ek. rétesliszt
4x2 ek. kristálycukor
4xfél tk. szódabikarbóna
4x1 tk. kakaópor
4x1 ek. olaj
A töltelékhez:
60 dkg gesztenyemassza
5 dl felvert habtejszín
2 cs. habfixáló
25 dkg mascarpone sajtkrém
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 kiskanál Rumaroma
Díszítéshez:
1 doboz tejszínhab
1 cs. habfixáló
1 tábla étcsoki
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a cukrot, szódabikarbónát, kakaóport és jól összekeverjük, turmixoljuk. A fehérjéből kemény habot verünk majd óvatosan, kanalanként hozzáadagoljuk a sárgájához, és a réteslisztet is kanalanként adagoljuk a sárgájához. Óvatosan összekeverjük és kerek piskóta formába tesszük. Mindig csak 2-2 tojásból készítjük a lapokat, igy lesz 4 db tortalapunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt
kakaós piskótát sütünk belőle. Megvárjuk, amig a 4 tortalap kihül.
Krém készítése:
A krémhez a gesztenyemasszát villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a rumot és a mascarponét, majd alaposan elkeverjük. Ezután a tejszínt habfixálóval felverjük, majd a fele tejszínt óvatosan összekeverjük a gesztenyés krémmel. 4 felé osztjuk osztjuk a krémet és megtöltjük a kihült tortalapokat, a tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel.
Tetejére díszítésnek:
A maradék felvert tejszínt habzsákba tesszük és csillagcsőves kinyomóval díszítjük a torta tetejét körbe és a torta oldalát. A torta közepébe az olvasztott csokival fenyőfát rajzolunk először egy sütőpapírra, melyet száradás után ráteszünk a torta tetejére. A többi folyékony csokiból csillagokat rajzolunk szintén sütőpapírra és a torta oldalára illesszük azokat.
Lehet másképp is díszíteni:
Gesztenye csillagok, fenyőfák készítése: a gesztenyemasszát a porcukorral és a rummal alaposan összekeverjük, két fólia alatt kinyújtjuk a masszát és karácsonyfa, ill. csillag kiszúróval készítünk belőlük formát. A csillag, ill. fenyőfa egyik oldalát olvasztott csokiba mártjuk. A csokit gőz felett olvasztjuk fel.