Lekváros háromszögek
Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
100 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
9 tk. sütésálló baracklekvár
Édes kelt süti elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kavargatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve
kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt utána kinyujtjuk. Én kettévettem a tésztát, két adag lett belőle. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit téglalap alakura nyújtunk, és 13 cm-es kockákra vágunk. A kocka egyik sarkát megdíszítjük egy speciális hengerrel, és utána megfordítjuk a tésztát és kihúzogatjuk, hogy a minták jól láthatók legyenek. A tészta másik
felébe tesszük a sütésálló lekvárt és ráhajtjuk a tészta másik felét, igy háromszög alakú lesz. Sütés előtt közvetlenül egy tojással megkenjük a tészta tetejét. Ezután mehetnek a sütőbe 25 perc alatt készre sül az első adag, a második adag 20 perc alatt megsül. Ebből a mennyiségből 18 db süti lett.