Diós csiga sütése
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a diós csigához:
2 dkg olvasztott vaj
5 evőkanál tej
12 dkg darált dió
8 dkg porcukor
Diós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Diós csiga készítése, formázása:
A kelt tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és a ledarált dióhoz adjuk a porcukrot, tejet, majd jól összekeverjük. Ezt a masszát kanállal óvatosan felhalmozzuk a tésztára majd késsel elkenjük hogy egyenletes legyen. Ezután szorosan felcsavarjuk a tésztát, hasonlóan mint a bejglit. 1,5 cm vastag karikákra vágjuk,
alul szorosan összetekerjük, fogpiszkálóval összetüzzük és kicsit feljebb nyomkodjuk a csigákat, hogy magasabb, csúcsosabb legyen, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a diós csigákat, és 15-20 percet hagyjuk a sütés előtt pihenni. Előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a csigákat. Tehetünk rá porcukrot is, ki hogyan szereti.
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!