Sós vajas, hajtogatott pogácsa receptje
Hozzávalók:
70 dkg liszt + 1 evőkanál
15 dkg Ráma margarin + 5 dkg a kenéshez
30 g só
1 tasak instant élesztő
1 evőkanál porcukor
250 ml tej
1 kicsi pohár tejföl 20 %-os
2 db tojássárgája + 1 tojássárgája + kevés tej a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet az élesztőt és a sót egy nagyobb tálba szitáljuk, a langyos tejfölt beletesszük, a liszt közepébe lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a porcukrot, a tojássárgáját. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben
fakanállal kavargatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe a tálba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább másfél óráig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után kinyújtottam a tésztát, megkentem a már korábban
szobahőmérsékletüre melegedett margarinnal, és 4 felé hajtottam, majd 20 percig hagytam kelni, utána ismét kinyújtottam, utána ismét 4 felé összehajtottam, 20 percig kelni hagytam. 3x hajtogattam, 20-20 percig pihentettem. Kelesztés után kinyújtottam a tésztát, de úgy hogy kb. 1,5 cm magasságú legyen és egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggattam, a tetejét berácsoztam, tojássárgájával megkentem a tetejét. 48 db lett belőle. A kiszaggatás után még 20 percig kell pihentetni a pogácsákat, majd újra le kell kenni tojássárgájával, majd lehet sütni.
A sütőbe tettem a pogácsákat, és az első adagot 35 perc alatt, a második adagot 30 perc alatt megsütöttem.